Що значить, якщо мед зацукрувався / depositphotos.com

У своєму нормальному стані мед має густу структуру, а при розтоплюванні стає більш рідким і втрачає будь-які кристалічні частинки. Корисні властивості його не змінюються, але важливо знати, чому він змінює консистенцію і як це виправити. УНІАН розповість, що робити, якщо мед зацукрувався - чи можна їсти його і як.

Раніше ми говорили про те, як вибрати якісний мед і як перевірити, натуральний мед чи ні.

Мед зацукрувався - добре чи погано, чому так відбувається

Насправді, в тому, що мед зацукрувався, немає нічого жахливого. Бджолиний продукт складається на 70% з глюкози і фруктози. Згодом, якщо мед натуральний і свіжий, а також неочищений, він починає кристалізуватися. Від того, наскільки високий в ньому вміст зазначених речовин, залежить, як швидко цей процес почнеться. До того ж, якщо довго зберігати мед в холодних приміщеннях, то маленькі кристали почнуть з'являтися швидше.

Відео дня

Також на процес кристалізації меду впливає і погода, при якій його збирали - мед, зібраний в жарку пору року, загусне швидше, ніж той, який добули в прохолодну і сиру погоду.

Деякі недобросовісні пасічники додають в мед воду, щоб збільшити кількість продукту. Так його стане більше, він буде більш рідким, але однозначно втратить свої корисні властивості. До того ж, якщо збирати незрілий мед, це позитивно позначиться на прибутку пасічника, але негативно - на якостях меду і його терміні зберігання.

Якщо мед зацукрувався, як розтопити - поради

Для того, щоб швидко і безпечно змінити текстуру меду і зробити його більш рідким, можна скористатися перевіреним методом:

  • покласти мед в каструлю;
  • її поставити в каструлю побільше так, щоб вона висіла, не дістаючи до дна;
  • залити воду у велику каструлю;
  • нагріти до 40-45 °С;
  • тримати у воді 7-10 хвилин, постійно помішуючи мед;
  • вилити його в підходящу тару.

Важливо, що нагрівати воду сильніше, ніж до зазначеної температури не можна, інакше мед втратить свої корисні властивості. В якості альтернативи ви можете не робити водяну баню, а відразу помістити банку з медом в гарячу воду, не нагріваючи рідину, але помішуючи мед - через 15 хвилин він стане рідким.

Вас також можуть зацікавити новини: