Який найкорисніший мед для здоров'я / depositphotos.com

Мед часто використовують не тільки як харчовий продукт, але і в якості народного лікарського засобу. На даний момент існує більше 300 сортів такого нектару, кожен з яких має унікальні властивості. УНІАН розповість, як вибрати натуральний мед і не заплатити за підробку.

Види натурального меду

Який мед цінується найбільше / depositphotos.com

Стародавні єгиптяни, римляни, греки та інші народи регулярно його використовували при лікуванні шкірних і очних захворювань. Вони знали, що кожен вид меду призначений для певних цілей. УНІАН розібрався детально і готовий поділитися з вами.

Липовий мед

Відео дня

Такий продукт світлого відтінку, має приємний квітковий аромат і дуже солодкий смак. Містить калій, сірку, кальцій, мідь, цинк, йод, фосфор та інші важливі елементи. Краще, ніж будь-які інші види меду, допомагає при застуді, кашлі, бронхіті і навіть ангіні. Регулярне вживання липового меду допоможе нормалізувати обмін речовин і поліпшити травлення.

Гречаний мед

Виробляють його з нектару гречки, на вигляд такий мед темніше, ніж липовий, а смак його міцний і терпкий. Три головні компоненти - фруктоза, глюкоза і вода, тому гречаний мед - відмінна альтернатива цукру. Даний продукт - профілактичний засіб при простудних захворюваннях і проблемах з шлунково-кишковим трактом, виразці шлунка, авітамінозі, також він тонізує організм і чистить кров.

Каштановий мед

На смак злегка гіркий, тому подобається далеко не всім, зате в складі такого меду три важливих елемента - кальцій, калій і марганець. Він має антибактеріальні та протигрибкові властивості, позитивно впливає на судини, що робить його відмінним засобом при терапії варикозного розширення вен.

Акацієвий мед

Респіраторні захворювання, головні болі, хвороби нирок або безсоння - з усім цим переліком успішно справляється продукт бджільництва з акації. Спектр його впливу настільки широкий, що акацієвий мед вважається найкориснішим з усіх видів. Крім того, не викликає алергії, тому його можна давати дітям. Колір натурального меду жовтуватий, аромат легкий, а смак солодкий.

Мед чайного дерева (Манука)

Найрідкісніший вид меду, який в Україні не особливо популярний. Виробляють його, в основному, в Новій Зеландії. Має темно-коричневий колір, кремову консистенцію і помірно солодкий смак, що віддає ментолом і лікувальними травами. Володіє відмінними ранозагоювальні властивості - лікує як дрібні порізи, так і серйозні шкірні захворювання.

Незалежно від того, який мед ви вибираєте, не перевищуйте добову норму. Для дорослих - не більше 10 ч. л. в день, для дітей (старше 3-х років) - не більше 4 ч. л.

Як вибрати мед в магазині або на ринку

Для того, щоб не бути обдуреними нечистими на душу людьми і купити дійсно хороший продукт, дотримуйтеся наших рекомендацій:

  • купуйте у перевірених людей - прямо з пасіки або через знайомих, а якщо таких немає, то в магазині з хорошою репутацією;
  • перевіряйте сертифікати якості та документи на продукцію;
  • звертайте увагу на упаковку - мед повинен бути щільно закритий;
  • дивіться на зовнішній вигляд - не повинно бути прожилок, розшаровування, білої пінки або осаду, адже хороший продукт однорідної консистенції;
  • пробуйте на смак - якісний мед має унікальний смак без домішок, аромат, найчастіше, легкий і квітковий;
  • не спокушайтеся на низьку ціну - вартість 500 мл липового, квіткового або гречаного меду в Україні - мінімум 60-70 грн.

Дешево такий продукт може коштувати тільки з однієї причини - в нього додали тростинний цукор, картопляну, кукурудзяну або іншу патоку, а також крейду. Враховуйте і оптимальну температуру його зберігання - від 10 до 25°C.

Також уважно тестуйте продукт, який вас зацікавив, щоб не купити підробку. УНІАН зібрав головні ознаки неякісного товару.

Як вибрати якісний мед - поради / Інфографіка УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: