Рецепти побілки для дерев / фото ua.depositphotos.com

Навесні садівники починають білити дерева. Єдиної думки щодо користі цієї процедури немає. Хтось каже, що ця процедурамарна і давно не використовується в більшості країн світу. Інші садівники переконані, що побілка захищає дерева від сонячних опіків, комах-шкідників і перепаду температур.

Якщо ви вирішили білити дерева в цьому році, то можна починати в перші дні березня, коли розтане весь сніг. УНІАН назвав найкращі рецепти побілки для дерев з вапном і без.

Побілка для дерев з вапном

Гашене вапно - це найпопулярніша основа для побілки. Вона захищає стовбур дерева від стрибків температури, бореться з мікробами і запобігає появі сонячних опіків. Однак вапно швидко змивається після опадів. Крім того, для молодих дерев вапно може бути занадто їдким.

Відео дня

Звичайна вапняна побілка готується так: змішайте до однорідності 3 кг гашеного вапна і 10 л води. А для профілактики грибкових захворювань в побілку додають мідний купорос: 300 г купоросу + 10 л гарячої води +2,5 кг гашеного вапна.

Клей

Щоб вапняна побілка не змивалася, додайте в неї казеїновий клей. Ось рецепт побілки, яка не змивається: змішайте 1,5 кг вапна з половиною відра води. Потім додайте 50 г казеїнового клею. Перемішайте до однорідності.

Крейда

Побілка з крейди хороша тим, що не шкодить молодим деревам. Така суміш добре захищає дерева від сонячних опіків. Для приготування крейдяної побілки візьміть 3 кг крейди і 10 л води. Просійте крейду через дрібне сито і ретельно розмішайте у воді до консистенції рідкої сметани. Суміш змивається після першого дощу, але можна додати 100 г казеїнового клею.

Біла глина

Глина вологостійка і добре захищає дерева від дощів і морозів. Після додавання глини побілочна суміш стає тягучою і в'язкою. Зазвичай глину додають в крейдяний розчин: 2,5 кг крейди + 400 г порошкової глини + 8 л води.

Гній

Досвідчені садівники додають гній в побілку для підгодівлі дерев, захисту від хвороб і кращої в'язкості. Така суміш підходить для поранених дерев. Готується наступним чином: 2,5 кг гашеного вапна + 1 кг глини + 300 г мідного купоросу + 2 кг свіжого гною + 8 л води.

Акрилова фарба

Це дуже проста і сучасна побілка. Додавати нічого не потрібно - просто нанесіть фарбу на стовбур дерев. Фарба тримається на деревах навіть при постійних дощах, захищає від опіків і містить поживні речовини. При цьому пофарбоване дерево може вільно дихати.

Вас також можуть зацікавити новини: