Чим найкраще втамувати спрагу в спеку / фото ua.depositphotos.com

Багато хто з нас погано переносить спеку і вважає за краще залишатися в приміщенні, ніж перебувати на вулиці. У такі дні буває досить непросто втамувати спрагу, адже не кожен знає, що найкраще пити в спеку. Однак спекотна погода - не привід закритися вдома і сидіти в чотирьох стінах. Розповідаємо, що найкраще освіжає в спеку.

Що пити влітку в спеку

Найбільш ефективний і популярний напій для втамування спраги в спеку - безумовно, вода. Зараз виробники пропонують широкий її вибір: з газом, без газу, слабогазована, вода з ароматичними домішками. Кращим вибором стане чиста вода без газу і домішок. Вона не тільки допоможе підтримати водний баланс організму, але і буде регулювати температуру тіла. 

Безперечно, не варто забувати і про соки. Але радимо віддавати перевагу натуральним напоям, оскільки в багатьох магазинних соках міститься доволі велика кількість цукру. В такому випадку спрага може тільки посилитися. 

Відео дня

Ще один варіант, що пити в спеку - це зелений чай. Охолоджений, він відмінно тонізує, втамовує спрагу і регулює температуру тіла. Не варто забувати, що він також багатий на антиоксиданти і часто використовується для схуднення. Убийте двох зайців одним напоєм.

Що краще пити в спеку - чай або воду

Не секрет, що в спекотну погоду організм втрачає рідину з неймовірною швидкістю. Люди часто намагаються компенсувати це, вживаючи ще більше води - звичайно, дуже холодної. Однак все не так просто.

Пояснюючи, який напій найкраще втамовує спрагу, багато фахівців стверджують, що потрібно пити в спеку якраз гарячий чай. Вся справа в тому, що ви не тільки нап'єтеся, а й гарненько спітнієте, оскільки чай розширює судини. А це, в свою чергу, приводить до того, що піт випаровується і охолоджує ваше тіло. 

Але коли справа доходить до обговорень, який напій рятує від спеки, є і противники цієї теорії. Вони стверджують, що через надмірне потовиділення ви, може, і охолонете, але точно заробите зневоднення. Тож тут краще орієнтуватися на ваше самопочуття.

Що пити в спеку, щоб не набрякати

Літо - для багатьох не тільки період довгоочікуваної відпустки, а й час набряків. Лікарі пояснюють це тим, що якщо ви п'єте дуже мало води, ваш організм буде намагатися утримати рідину. 

Є кілька важливих порад, чого робити людям з набряками, отриманими в спеку, категорично не можна:

  • не лікуйте набряки, отримані в спеку, сечогінними засобами,
  • намагайтеся не перебувати на вулиці в пік спеки (приблизно з 11 до 15 годин),
  • не зловживайте соліннями - ризикуєте погіршити ситуацію,
  • не перебувайте занадто довго в одному положенні, намагайтеся періодично вставати і розминати ноги.

Медики кажуть, що найбільш прийнятний варіант для запобігання набряків - банально пити більше води. Також намагайтеся вживати більше клітковини (пийте фруктові та овочеві смузі або просто беріть овочі та фрукти на перекус).

Що пити в спеку, щоб не потіти

Потовиділення - природний процес, за допомогою якого наш організм охолоджується в спеку. Не секрет, що чим більше ви п'єте, тим сильніше потовиділення. Відмовитися від рідини - не варіант, заробите набряки. Для того, щоб не потіти в спеку, найкраще пити воду (звичайну, без газу і підсолоджувачів). Фахівці не радять вживати алкоголь і солодку газовану воду, адже вони лише сприяють зневодненню.

Що потрібно пити в спеку - алкоголь заборонений

У період відпусток багато хто любить розслабитися і випити трохи алкоголю - будь то коктейль, пиво або що-небудь міцніше. Не секрет, що лікарі категорично проти вживання алкогольних напоїв у спеку. Головні ризики - зневоднення, проблеми з серцево-судинною системою і навіть серцевий напад. Справа в тому, що алкоголь розширює судини і має сечогінну властивість - ви втратите більше рідини, ніж вжили. Спиртні напої в спеку нерідко призводять і до летальних випадків (в основному, причина все та ж - зневоднення). Крім того, як кажуть вчені, ваша шкіра стане більш чутливою до сонця, коли ви вип'єте - сонячний опік забезпечений. 

Якщо випити вже дуже хочеться, давайте розберемося, що краще пити в спеку з алкоголю. Віддайте перевагу неміцним напоям. Найбільше підійдуть легкі коктейлі (алкоголь і сік або алкоголь і содова), пиво або несолодкі вина. Але пам'ятайте, що все повинно бути в міру. Від чого точно варто відмовитися до більш прохолодних часів, так це шоти і міцні мікси. 

Вас також можуть зацікавити новини: