Вода і пил провокують сухість рук / ua.depositphotos.com

Через що сохнуть ваші руки? Через що шкіра на них лущиться, іноді тріскається? Чому руки часом починають нестерпно свербіти, і цей свербіж може тривати кілька хвилин, а то й кілька днів? 

УНІАН відповідає, що робити, якщо руки сухі і шорсткі. А для тих, у кого постійно тріскаються губи, у нас є теж кілька порад.

Однієї причини, швидше за все, немає - ми живемо в країні з дуже поганою екологією. Ми живемо в країні, де більшість людей можуть собі дозволити не дуже дороге харчування з супермаркетів, чия якість виразно впливає на наш організм. У цій статті ми пройдемося по найбільш ключовим причинам сухості рук. Швидше за все, ваша проблема криється в ряді факторів, тому вам доведеться якісь з нижчеперелічених причин або усунути, або звести до можливого мінімуму. 

Відео дня

Дуже сухі руки через воду

Ми п'ємо погану воду. І ми миємося в поганій воді. Більшості з нас не пощастило жити в приватному секторі з насосом і водою, що надходить зі свердловини. Водопровідна вода хлорована, при цьому погано очищена. Вона тече по трубах, прокладених в 50-х-80-х роках, і на цих трубах стільки іржі і відкладень, що, швидше за все, ваша водопровідна вода буде сушити руки, та й не тільки руки. Якість води варіюється від міста до міста та від району до району. Але заваріть в алюмінієвому посуді декілька разів воду і подивіться, який на ній буде осад. Якщо ви п'єте воду з крана, весь цей бруд осідає не на на стінках каструлі, а в вашому організмі.

Тому перший крок - постаратися пити бутильовану воду. Найчастіше, вона хорошого очищення. Ви можете віднести воду на водоканал, щоб там провели тест і видали висновок про її чистоту, але є і альтернативний варіант - влаштувати перевірку в домашніх умовах. Досить також ж закип'ятити бутильовану воду, дати їй википіти і подивитися, що залишилося на стінках посуду. У 95% випадків різниця в порівнянні з тим, що тече у вас з крана, буде разючою.

Шорсткі і сухі руки - причини в миючих засобах

У вас алергія на побутову хімію? Ласкаво просимо в клуб, де посудомийні засоби, пральні порошки, мило тверде і рідке дивляться на вас, як удав на кролика. Хімічні домашні засоби дуже часто беруть на себе роль призвідника алергічних процесів. 

Уявімо найгірший варіант, що на вас покладені домашні справи і передоручити їх нікому, що робити? Перше, очевидне - звести контакти до мінімуму. Швидше за все, у вас вже є пральна машинка, але якщо знаходяться речі, прати які потрібно руками - скористайтеся ногами. Серйозно, набирайте в таз воду, опускайте туди ноги і робіть те ж саме, що робили б руками, зазвичай на кінцевий результат на прання не впливає. 

З посудом складніше, і найпростішим виходом буде, звичайно, посудомийна машина. Але цей тип побутової техніки досить примхливий, вимагає таблеток не найдешевших, витрачає купу електроенергії, а результат буває такий, що доводиться перемивати до половини посуду. Так що, якщо ви будете мити руками, найпростіший лайфхак - дати посуду накопичитися, потім залити його найгарячішою водою, яка у вас здатна текти, і дати їжі відкиснути хвилин 15. Після цього мити тарілки буде набагато простіше і швидше, а це якраз ваша мета - звести контакт з водою і хімією до мінімуму. Є люди, які використовують для миття посуду гумові або медичні рукавички. Це, зрозуміло, вбереже вас від небажаного контакту з водою або хімією, але майте на увазі, що вам доведеться уникати попадання води за рукавички, і що надягати їх бажано не довше ніж на 5-10 хвилин. Якщо часу пройде більше, вашим рукам буде влаштовано парниковий ефект, вони просто почнуть пріти і потіти, при потінні з рук йде волога. А волога - якраз те, що зберігає ваші руки в цілості. 

У будь-якому випадку, і після прання, і після миття посуду як слід сполосніть руки, щоб на них не залишилося хімії, а потім помажте живильним кремом. Про те, який саме крем вибрати, розповімо нижче. Для миття рук запасіться дитячим або просто хорошим ніжним милом, ніяких агресивних антибактеріальних товарів - разом з бактеріями вони змиють весь природний захисний шар.

Сухість шкіри рук через пил

Побутовий пил і наявність домашніх тварин - серйозні подразники. Котяча лупа - дуже сильний алерген. Пил впливає на те, як ви дихаєте, на стан вашого організму, і, звичайно, на вашу шкіру. 

Тому якщо у вас в будинку пильно або є тварини, вам потрібно обов'язково:

  • Регулярно робити вологе прибирання і протирати не тільки підлоги, але також і шафи, тумбочки, столи. Загалом, все, що можна протерти - потрібно протерти. 
  • Купити робот-пилосос, який буде їздити і збирати пил протягом дня, поки ви на роботі або зайняті іншими справами. Бажано його брати з функцією вологого прибирання, але і звичайний зійде.
  • Купити сушильну машину, яка після прання буде не тільки сушити речі, але ще і видувати весь пил з вашого одягу.

Момент з машинкою дуже важливий - величезна кількість пилу перебуває безпосередньо на вас. Одяг, спальне приладдя - ковдра, наволочки, подушки, підковдри. Ви навіть не уявляєте, наскільки велика кількість пилу осідає всередині і зовні таких предметів побуту.

Якщо ви купите сушильну машинку, то після першого сеансу роботи зможете перевірити "пилозбірник" - думаю, будете в шоці від того, які грудки пилу там зібралися, і що цим всім ви дихали роками. Приємним бонусом стануть відчуття від самих речей, на дотик вони кожен раз будуть як нові. Також зможете провести тест, струснувши на світлі дві речі, одну просто після прання, і другу після прання і сушіння, і подивитися, яка кількість пилу з кожної виходить. 

Постарайтеся максимально позбутися від "пилозбірників". Якщо у вас є на стіні або на підлозі килим, він гарантовано буде і збирати, і генерувати величезну кількість пилу, можливо, варто від нього відмовитися. Якщо ви живете в будинку з паркетом, який не лакований, в щілинах буде накопичуватися пил - краще постелити ламінат або хоча б лінолеум. Він і сам не генерує пил, і з нього набагато простіше його збирати вологою шваброю. Якщо ви живете в приміщенні з книгами, не завадить тримати їх у заскленій шафі. Якщо можливості переставити книги в таку шафу або перемістити їх в іншу кімнату немає - оберніть в стрейч-плівку. До речі, так і самі книги набагато краще будуть зберігатися, тому що на них не буде впливати пил і повітря.

Гостра їжа негативно впливає на шкіру рук / ua.depositphotos.com

Сухість між пальцями рук від куріння

На жаль, цигарки, як поєднання продуктів горіння з нікотином, дуже сушать шкіру. Спробувати перейти на альтернативні способи куріння і брати в руки не сигарету, а якийсь з електронних замінників, має сенс. Дивіться самі по ціновому діапазону, смаковим відчуттям, розмірам, зручності використання і т.д. Майже всі виробники таких девайсів дають вам безкоштовний пробний період, але можна попросити покористуватися у колег або родичів і дізнатись нюанси. Сенс тільки в тому, щоб відмовитися від куріння звичайної сигарети, дим тютюну сушить шкіру найсильніше (в крайньому варіанті - пробувати комбінувати звичайні та електронні).

Сухі руки від гострої їжі

На цьому місці всіх любителів соусів "Табаско", "Мами зули", гострої аджики, корейського рамена і червоного перцю просимо залишити приміщення. У деяких випадках гостра їжа відіграє ключову роль у вашому роздратуванні. Якщо ви любите і часто вживаєте в їжу гострі соуси, гірчиці, кетчупи, перець і так далі, і при цьому у вас сохне і тріскається шкіра - припиняйте або намагайтеся в цьому себе обмежувати. Переходьте на менш пекучі види соусів і приправ, для того, щоб їхній вплив на організм був не таким помітним.

Дуже сухі руки - чим мазати можна і не можна

Якщо у вас стоять на полиці креми з супермаркетів з написом, який вселяє довіру словом "зволожуючий", в ціновому діапазоні приблизно від 30 до 130 гривень, і ви намагаєтеся ними полегшити свої проблеми з руками, вам потрібно зробити наступне:

  • взяти пакет;
  • дістати всі тюбики і баночки;
  • покласти тюбики і баночки в пакет;
  • пакет викинути в смітник і назавжди забути про те, що такі креми можуть вам допомогти.

Не можна користуватися звичайними косметичними кремами. Косметичні креми тому і називаються косметичними. Вони маскують ваші проблеми, а не допомагають їх подолати. Такі кошти можуть в якійсь мірі полегшити процеси, але також і посилити. Так, ці креми не дають пилу в'їдатися в вашу шкіру і сушити її, але дуже часто і дозволяють вашим рукам дихати, просто обволікаючи їх жирною плівкою. В результаті цього відбувається парниковий ефект. Ваші пальці починають пітніти, але волога через плівки не випаровується, і це може привести до найнесподіваніших наслідків, наприклад, дисгідрозу, коли на шкірі з'являються маленькі водянисті бульбашки, які будуть свербіти, лопатися, в результаті шкіра стане тільки більш сухою, а свербіж посилиться. Пітливість тут є фактором не вирішальним, але обтяжуючим. 

Тому не давайте своїм рукам пітніти під кремами і не купуйте для профілактики звичайні, вам підійдуть тільки медичні креми або дійсно зволожуючі. Найкраще перед вибором крему проконсультуватися з лікарем, який саме у вас тип шкіри і який крем вам найкраще підійде. 

Сохнуть руки через стрес і безсоння

Постарайтеся поменше нервувати, переживати і накручувати себе. Багато запалень починаються в стресові періоди. І забезпечте себе регулярним повноцінним сном. Важливо не тільки якість сну, але і графік. Якщо ви навчите себе лягати і вставати щодня одночасно, це може мати дуже позитивний ефект.

Що робити, якщо руки сухі і шорсткі - висновок

Ці кілька простих порад вам допоможуть, головне - не затягувати, тому що затягування ризикує перетворити вашу звичайну сухість в повноцінну екзему, наприклад, і тоді ця проблема буде з вами на роки вперед, якщо не на все життя.

І не витрачайте час на "помастіть на ніч гліцерином і одягніть бавовняні рукавички", а також народні засоби, трав'яні настої за рецептами прапрабабусь і полоскання рук в ванночках, це все вже сотні людей проходили, і все це вам з дуже високої частки ймовірності не допоможе, зате з більш високою часткою ймовірності зашкодить, бо, наприклад, полоскати руки доведеться в тій ж не дуже чистій воді.

Вас також можуть зацікавити новини: