Радіація онлайн - як виміряти в Україні / фото ua.depositphotos.com

Українська розвідка попереджає, що російські окупанти готують теракт на Запорізькій АЕС. Українці побоюються викиду радіації, якщо РФ зважиться на злочин. Кожен українець може дізнатися рівень радіації в Києві та в інших містах самостійно за допомогою безкоштовних сервісів.

Відео дня

Який рівень радіації небезпечний для людини

Норма радіації в Україні становить 0,1-0,3 мкЗв/год або 100-300 нЗв/год. Це нормальний рівень радіації, який ми відчуваємо щодня.

0,3 - 1,2 мк3в/год - це вже шкідливий для здоров'я підвищений радіаційний фон.

Понад 1,2 - мк3в/год - небезпечний радіаційний фон. При рівні радіації 1,5-4 мкЗв/год розвивається променева хвороба. Опромінення рівня 6 мкЗв/год і більше є смертельно небезпечним.

Як користуватися дозиметром радіації

Дозиметр - найпростіший спосіб виміряти радіацію. Просто візьміть прилад в руку і він все зробить за вас. Обійдеться такий прилад приблизно в 1-2 тисячі гривень. Радіаційний фон може бути нестабільним, тому для точнішого результату виміряйте радіацію 3-5 разів.

Якщо проводите вимірювання в домі, то тримайте дозиметр ближче до підлоги і стін, але подалі від голих цегляних стін і печі - вони можуть спотворювати показники.

Онлайн-карта радіаційного забруднення

Активісти з Дніпра розробили карту радіації в Україні в реальному часі. Дані про рівень радіації надає МОЗ України та ДТЕК. На жаль, на тимчасово окупованих РФ територіях радіаційний фон виміряти неможливо.

На момент написання цього матеріалу рівень радіації в Україні не перевищував норму ніде, крім зони відчуження навколо Чорнобиля.

Як виміряти рівень радіації без дозиметра

Дізнатися рівень радіації онлайн в своєму населеному пункті можна без карти і без дозиметра. Зробити це можна декількома способами:

  • Телеграм-бот Radiation and Smog Alarm підкаже рівень радіаційного фону в вашому населеному пункті, якщо дозволите доступ до вашого місцезнаходження. Також програма розшифрує значення в результаті.
  • Безкоштовний додаток Radiation Scan Pro - це онлайн-дозиметр. Програма проста і зрозуміла у використанні, доступна на iOS і на Android.
  • EMF Detector - це дуже простий додаток, який показує рівень радіації у вашій місцевості та пояснює, наскільки він відповідає нормі. Програма є на iOS і Android.

Важливо зауважити, що всі ці способи вимагають наявності інтернету.

Вас також можуть зацікавити новини: