Правила зберігання майонезу повинна знати кожна господиня / depositphotos.com

Майонез - споконвічно французький соус, який прижився і в українській кухні. Його можна легко купити в магазині, підібравши потрібний відсоток жирності, або зробити своїми руками. УНІАН розповість, скільки зберігається майонез у відрі при мінусовій або плюсовій температурі.

Скільки зберігається закритий майонез в холодильнику і без нього

Згідно ГОСТу, зберігатися такий соус в закритому вигляді може тільки при температурі від 0 до 18 градусів. Для цього підходять охолоджені камери (холодильник, наприклад) або приміщення (комора), де забезпечена хороша вентиляція, відсутня вогкість і волога, а також сонячні промені. Так що, зберігання майонезу без холодильника допустимо, якщо ви дотримуєтесь умов, описаних виробником.

Зрозуміти, скільки можна зберігати майонез без холодильника, нескладно - досить прочитати інформацію на упаковці. Термін зберігання залежить від складу, кількості харчових добавок і консервантів, якщо такі є. 

Відео дня

Враховуйте, що найбільш адекватна тривалість "життя" закритого майонезу - 20-30 діб. Якщо ви бачите, що виробник дозволяє зберігати соус три місяці і довше, значить, він додав в майонез величезну кількість "Е-шок", а такий товар можна назвати, скоріше, хімічним реагентом, ніж їстівним продуктом.

Скільки зберігається майонез після відкриття - запам'ятайте це

Важливо розуміти, що після порушення цілісності упаковки терміни зберігання соусу скорочуються в кілька разів. Зберігання майонезу без холодильника в такому випадку категорично заборонено - почнуть утворюватися хвороботворні бактерії, а соус перетвориться на отруту. Саме тому тримати відкриту упаковку потрібно тільки в холодильній камері при температурі максимум 7 градусів і не довше 14 днів.

Лікарі рекомендують перекласти майонез з відкритої поліетиленової упаковки в чисту скляну банку з кришкою, що щільно загвинчується. Така хитрість потрібна, щоб перекрити кисень і продовжити термін зберігання продукту.

ВАЖЛИВО: при відкритті майонезної пачки ні в якому разі не можна облизувати надрізаний край, інакше всередині упаковки, прямо на майонезі з'являться мільйони шкідливих мікроорганізмів.

Скільки зберігається домашній майонез без яєць і з ними

Логічно, що якщо в складі продукту, який ви зробили самі, присутні жовтки - він зіпсується швидше. Зберігати майонез з яйцями можна до чотирьох днів, але краще вжити відразу. Ідеальне місце - холодильник, в якому температура коливається в діапазоні 4-7 градусів.

Майонез без яєць зберігається довше - 5-6 днів, але при тих же умовах, що і продукт з жовтками в складі. Якщо ви хочете продовжити ще пару днів, додайте в соус 1-2 чайні ложки гірчиці.

Деякі господині думають, що екстремально низькі температури подарують майонезу, як і будь-якому іншому продукту, вічне життя, тому активно радяться з подругами, чи можна зберігати майонез у морозильній камері. Лікарі і виробники соусу дають негативну відповідь - при такому сильному "мінусі" і магазинний, і домашній продукт розшарується і стане непридатним для вживання.

Вас також можуть зацікавити новини: