Є речі, які в машинці прати не можна / flickr.com/stacey_pacey909

Якщо хочете влаштувати продуктивне прання, потрібно розібратися в деяких нюансах. Зокрема, обов'язково необхідно знати, який одяг не можна прати в машинці, як часто варто класти в прання різні елементи гардероба, і чому деякі з них просто необхідно прати окремо.

Отже, почнемо з ключового – чому речі потрібно прати окремо? Головний етап перед пранням – сортування речей. Не варто прати разом верхній і нижній одяг, а також одяг різних яскравих кольорів. Нижній одяг, випраний, наприклад, з джинсами, може просто втратити свій зовнішній вигляд – біле стане сірим. Якщо ви виперете разом різні різнокольорові речі, є ймовірність того, що щось полиняє, і прання буде зіпсоване.

Варто не забувати і про те, що речі роблять з різних тканин, тому і температура, за якої їх можна прати, може бути різною. Наприклад, кольорові речі з бавовни рекомендують прати за температури не понад 60 градусів, а ось фліс не можна відпирати в холодній чи гарячій воді, для цього матеріалу оптимальною є температура 30-40 градусів.

Відео дня

Найвідповіднішою температурою для білих речей при пранні в машинці вважається 65 градусів, а для кольорових – 30-40 (під час прання в більш гарячій воді можуть втратити колір). Не вибирайте надто інтенсивний режим віджиму – цілком достатньо максимум 800 обертів.

Правильна температура і особливості прання конкретної речі вказані на бирці. Зверніть увагу, що деякі речі не можна просто взяти і випрати, оскільки правильний спосіб їх очищення – хімчистка чи сухе прання. Наприклад, прати в машинці не рекомендують деякі елементи спортивного екіпірування, зокрема, рукавички для заняття в спортзалі.

Правила прання верхньої та нижньої білизни

Як часто потрібно прати білизну  поради

Бюстгальтер не обов'язково прати кожен раз після того, як його вдягали / фото cheatsheet.com

Нижню білизну необхідно прати кожен раз після того, як вона була надіта. Винятком може бути бюстгальтер – якщо кожного разу прати цей елемент гардеробу білого кольору, то вже зовсім скоро свій зовнішній вигляд він втратить.

Нижню білизну краще прати руками й не сильно її віджимати, щоб не пошкодити тканину.

Перед тим, як прати білизну, її варто замочити. Мінімальний час замочування – 20 хвилин, а максимальний – година. Не періть довго делікатну білизну – на це потрібно виділити максимум 10 хвилин.

Якщо білизна дуже брудна, замочуйте її кілька разів, а потім періть, поки не впораєтеся із забрудненням.

Як часто потрібно прати футболку  це важливо знати

Деякі футболки краще випрати руками / фото flickr.com/dearchaos

Футболку після інтенсивного тренування необхідно покласти у прання.

Якщо ж ви ненадовго наділи яскраву футболку з натуральної тканини і/або з декором, принтом і не забруднилися, і не пропотіли, то прання можна відкласти і на інший раз, щоб річ прослужила довше. Такі футболки краще прати руками.

Якщо ж ви вирішили покласти в пральну машинку декоровану чимось футболку, то спочатку виверніть її навиворіт, так є більша ймовірність того, що декор "переживе" прання.

Як часто прати піжаму  лайфхаки

Шовкові піжами не можна прати в машинці / фото flickr.com/pandaexpress2010

Піжаму можна покласти у прання після першої чи третьої проведеної у ній ночі. Ступінь забрудненості піжами залежить від того, наскільки інтенсивно людина потіє вночі.

Не варто довго носити невипрану піжаму, оскільки вона може не тільки просочитися потом, а й накопичити ороговілі клітини шкіри.

Зверніть увагу – в машинці не можна прати шовкові піжами.

Як часто потрібно прати худі – що варто пам'ятати

Найчастіше доведеться прати біле худі / фото flickr.com/silveroo

Зазвичай худі надягають на футболку, тому його можна випрати і після того, яка вдягнете шість чи сім разів.

Є виняток – худі білого кольору – таку річ доведеться прати набагато частіше, навіть якщо ви живете в місті. Джерелом забруднення може стати пил, який є майже скрізь.

Біле худі краще прати руками й окремо від інших речей.

Як часто потрібно прати джинси – що варто знати

Джинси час прати, коли з'являється неприємний запах / фото Cosmo

Вважається, що джинси варто прати після того, як ви їх в шостий раз наділи. Головний індикатор того, що цю річ час прати – неприємний запах. Як тільки ви його відчуєте – відразу ж кидайте джинси в прання.

Джинси, які ще жодного разу не прали, можуть линяти. Тому в перший раз цей верхній одяг варто прати окремо від інших речей.

Вас також можуть зацікавити новини: