Як правильно прати джинси / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Усі ми звикли прати одяг після кількох носок. Але коли йдеться про джинси, то тут думки розходяться. Деякі вважають, що джинси нічим не відрізняються від іншого одягу і їх слід прати в міру забруднення. Інші стверджують, що джинсам прання протипоказане. Як часто прати джинси і чи потрібно їх прати взагалі - крапки над "і" розставив генеральний директор компанії Levi Strauss Чарльз Берг. 

Чи потрібно прати джинси

Любителі деніму вважають, що джинси прати не потрібно: нібито прання впливає на їхню форму і колір, тоді як непрання навпаки - покращує зовнішній вигляд завдяки утворенню складок і впливу зовнішніх чинників. Також є думка, що якщо джинси не прати, то вони прослужать довше, тому що це запобігає зношуванню волокон тканини і появі дірок і розривів.

Але як бути, якщо джинси забруднилися? Не прати їх? Гендиректор компанії Levi Strauss Чарльз Берг каже, що не ходить у забруднених джинсах і час від часу їх пере - але робить це нетрадиційним способом.

Відео дня

Як правильно прати джинси і як часто це потрібно робити

За словами Чарльза Брега, у США люди перуть джинси після кожного носіння, в інших країнах - після кількох. Він же сам ніколи не кладе свої джинси в пралку. "Якщо я капну на джинси трохи карі, я їх почищу. Але робити це буду точково. А якщо джинси стануть дуже брудними - наприклад, від поту або щось на кшталт того - виперу їх у душі", - каже представник Levi Strauss.

На практиці це означає, що потрібно залізти в душ у джинсах і намилити їх так само, як і тіло, пояснює Чарльз Брег. Але робить він це не тільки тому, що переживає за зовнішній вигляд джинсів. Експерт зазначає, що джинсова промисловість сама по собі споживає багато води в процесі виробництва, як і побутові пральні машини, що зовсім недобре для навколишнього середовища. Під час прання синтетики і зовсім виділяється мікропластик, який забруднює середовище ще більше.

Якщо ви поки що не готові лізти в душ просто в джинсах (адже дитячий джинсовий одяг так чи інакше потрібно прати в машині), подумайте про те, щоб робити це не так часто. Тобто, чим рідше ви перете джинси - тим краще.

Раніше ми розповідали, як часто прати піжаму і чому.

Вас також можуть зацікавити новини: