Експерти розповіли, коли потрібно прати піжаму / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Більшість людей впевнені, що піжаму потрібно прати тоді, коли видно, що вона несвіжа. Але це не так. Як часто потрібно міняти піжаму в холодну пору року та влітку, чи потрібно її прати щодня, чи буде достатньо разу на місяць - розповідаємо в матеріалі.

Чи потрібно прати піжаму щодня

Можливо, ви здивуєтеся, але відповідь - ні, кажуть експерти. Ймовірно, є ті, хто пере піжаму дуже часто, як і ті, хто робить це рідко. Але необхідності прати одяг для сну щодня, як такої, немає - якщо тільки він не забруднений, не смердить і не просякнутий потом. В іншому разі таке щоденне прання - це марна трата води та електрики.

Як зрозуміти, коли потрібно прати піжаму

Міняти піжаму на свіжу потрібно не тоді, коли вона явно брудна або погано пахне, а після кожних двох-трьох носінь, радять експерти.

Відео дня

Чи потрібно прати піжаму щодня влітку? У спекотну погоду піжаму слід прати частіше, оскільки ми потіємо, а піт може спричинити розмноження бактерій і появу запаху. Оптимально - прати через день. Між праннями одяг для сну можна просто вивішувати на повітрі, до вечора він освіжиться. Але ось класти його під подушку - не найкраща ідея, оскільки бактерії та мікроби залишаються на піжамі.

Навіщо потрібне часте прання піжами

Найчастіше піжаму ми носимо протягом 8 годин щоночі (а дехто навіть і вдень), тому якщо одяг для сну прати недостатньо часто, то це призводить до розмноження бактерій і впливає на якість сну. Крім цього, несвіжа піжама може також стати причиною подразнення шкіри - адже багато хто не одягає під неї іншої білизни. Така близькість до шкіри та інтимних частин протягом кількох годин робить піжаму просто розсадником мікробів і бактерій.  

Гарна звичка - приймати душ перед сном. У такий спосіб ми змиваємо з себе бруд, бактерії та алергени, які могли підчепити за день, і одягаємо піжаму на чисте тіло - це дає змогу довше зберегти її свіжість і прати трохи рідше.

Як прати піжами правильно? Перевірте ярлик на вашій піжамі - і періть її за найвищої температури, яку витримує тканина. Це забезпечить найбільш гігієнічне чищення.

Яку піжаму краще вибрати

Найгігієнічнішою вважається піжама з натуральних тканин - наприклад, з бавовни. Такі добре пропускають повітря, тому бактерії та піт у них накопичуються повільніше, ніж у штучних тканинах, таких як поліестер. Крім цього, бавовна - дуже міцна і витримує прання за високої температури.

Ще один хороший варіант для піжами - бамбук. Він теж добре пропускає повітря і має ефективні терморегулювальні властивості, що дає змогу зберігати тепло взимку і прохолоду влітку. Також бамбук антибактеріальний та гіпоалергенний і не вбирає запахи.

Раніше ми розповідали, як відбілити постільну білизну - поради досвідчених господинь.

Вас також можуть зацікавити новини: