Що можна і що не можна при гіпертонії: дієта при підвищеному тиску / фото ua.depositphotos.com

Високий артеріальний тиск можна знизити, дотримуючись принципів здорового харчування. УНІАН пояснює, що не можна при підвищеному тиску. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, за останні 30 років кількість гіпертоніків серед дорослих (30-79 років) подвоїлася – тепер їх 1,28 мільярда. При цьому майже половина цих людей не підозрюють, що у них підвищений тиск. 

Часто для того, щоб уникнути такої проблеми як підвищений тиск, достатньо підтримувати свою вагу в нормі, займатися спортом, відмовитися від тютюну і помірно вживати спиртне. 

Відео дня

Що не можна їсти і пити при гіпертонії

У рекомендаціях Британської національної служби здоров'я йдеться, що для того, щоб тримати свій тиск в нормі, варто в першу чергу обмежити вживання солі (менше однієї чайної ложки на день). З цим може допомогти включення в раціон пряних трав і спецій – вони урізноманітнюють смак страв. 

Солодощів і доданого цукру варто вживати менше. Рекомендують їсти 5 або менше порцій на тиждень. При цьому 1 порція – це столова ложка цукру або джему, 1 склянка лимонаду, половина склянки морозива. А від вживання мучного і маргарину краще відмовитися. 

Від жирної м'ясної їжі (міцні бульйони, жирна свинина, сало, копченості) також варто утримуватися. 

Шанувальникам кави, чорного чаю, енергетиків і коли варто скоротити їх споживання, щоб тиск був в нормі. Такі напої можна вживати в помірних кількостях (кава – не більш 4 чашок в день). 

Кофеїновмісні напої не мають бути основним або єдиним джерелом рідини для людей з підвищеним тиском. Замініть їх водою, соками та іншими напоями.

Які продукти потрібно їсти при гіпертонії

Лікарі рекомендують дотримуватися спеціальної DASH-дієти (розшифровується як "дієтичні підходи для зупинки гіпертонії").

Згідно з цим підходом, в раціон варто включити більше клітковини (цільнозерновий рис, хліб і макарони). Такі продукти мають складати основу харчування. 

Радять також їсти більше овочів і фруктів, намагайтеся з'їдати 5 порцій фруктів і овочів щодня. 

Дієтичні підходи для зупинки гіпертонії також передбачають вживання знежирених або нежирних молочних продуктів (2-3 рази на день). 

М'ясо краще вживати нежирне, пісне (курка, індичка, кролик), віддавати перевагу рибі. Їсти варто не більше 180 гр. в день.  При підвищеному тиску також можна їсти яйця – 1 за раз.

Не варто відмовлятися від горіхів, насіння і бобових. Їх можна вживати 4-5 порцій на тиждень. 

Займатися спортному при гіпертонії можна і потрібно / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити при підвищеному тиску

При високому тиску не можна вживати алкоголь, курити, їсти жирну їжу і пити солодку газовану воду. 

Хоча про важкі фізичні навантаження (бодібілдинг та інші силові тренування) при високому тиску варто забути, без фізичної активності (що завгодно – від прогулянок до роботи в саду і занять спортом) – нікуди. 

Аеробної діяльністю середньої інтенсивності (як швидка прогулянка або їзда на велосипеді) варто займатися не менше 2,5 годин на тиждень. Фізична активність знижує артеріальний тиск і може допомогти позбутися зайвої ваги, яка сприяє погіршенню проблем з тиском.

Які продукти і напої швидко знижують тиск

Фахівці рекомендують людям з гіпертонією вживати продукти, які знижують тиск. Зокрема, продукти, багаті кальцієм і вітаміном D для його кращого засвоєння (знежирене молоко, йогурт, сир, зелені овочі, брокколі, тофу, мигдаль, морепродукти, риба). 

Рекомендується їсти і продукти, багаті калієм (апельсини, банани, курага, помідори, печена картопля, кабачки, тунець), магнієм (листя овочів, боби, зернові крупи). 

Також радять вживати продукти, що сприяють розширенню судин, як часник, і напої, що знижують тиск (зелений чай, чай каркаде). 

Не відмовляйтеся і від кислих ягід і цитрусових. Урізноманітніть раціон калиною, журавлиною, грейпфрутами, лимонами. 

Вас також можуть зацікавити новини: