"Артемсіль" зупинило роботу ще минулого місяця через наближення боїв / фото depositphotos.com

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україну люди спіткнулися з чималими проблемами, ростом цін, дефіцитом деяких продуктів. Серед них - сіль. Через зупинку роботи найбільшого виробника солі в Україні - компанії "Артемсіль" у Соледарі на Донбасі, в Україні виник дефіцит солі та стрибок цін на неї.

Проте, за словами лікарів, вживання солі взагалі краще обмежити. Так, терапевт Маргарита Гуркало на сторінці медичної спільности "СвійДОК" в Instagram, радить відмовити собі в такому сумнівному задоволенні, як сіль.

"Моя бабуся вважає, що краще випити додаткову таблетку від тиску, ніж обмежити себе в такому задоволенні як сіль. Не думайте як моя бабуся, вона прекрасний приклад поліпрагмазії - споживання надмірної кількості ліків. На мій погляд, краще вести такий спосіб життя, щоб не доводилось потім приймати 15 таблеток на добу", - наголошує лікарка.

Відео дня

Чим сіль заробила собі славу "білої смерті"

За словами лікарки, сіль сприяє підвищенню тиску.

"По-перше, надлишок натрію, складника солі, сприяє затримці рідини в організмі, а також пошкоджує нирки, які дуже важко працюють, намагаючись вивести той натрій з організму. Тож тиск буде підвищуватись як у короткостроковій (затримка рідини) так і у довгостроковій перспективі (хронічна хвороба нирок - артеріальна гіпертензія)", - говорить медик.

Далі, за її словами, від підвищеного тиску надалі виникають серцево-судинні ускладнення.

"Те, чого неймовірно боїться моя бабуся, однак, пристрасть до солоних огірків перемагає будь-який страх. Згідно з дослідженнями, серце та судини можуть страждати від натрію навіть до того, як підвищується артеріальний тиск. Більш того, чим більше натрію надходить до організму, тим більше організм втрачає кальцій, а наслідком цього є остеопороз", - говорить Гуркало.

І наостанок, попереджає лікарка: велика кількість солоної їжі підвищує ризик розвитку раку шлунку.

"А тепер проаналізуємо, чи ми з вами їмо забагато солі? Не треба бути Арестовичем, щоб відповісти на це питання, побачивши реакцію на тимчасове зменшення виробництва на "Артемсолі". Потреба організму в натрії покривається дуже легко і без досолювання їжі. Тож по суті, якщо перестати купувати сіль взагалі, населення України тільки поздоровішає", - наголошує Гуркало.

За словами медика, максимальна кількість солі, яку можна споживати без шкоди для організму - 1 чайна ложка. Проте, це не значить, що цією кількістю ми досолюємо всю їжу що з'їдаємо за добу.

Зупинка роботи "Артемсолі": що відомо

Державне підприємство "Артемсіль" – одне з найбільших у Європі в галузі. Його виручка у січні – вересні 2021 року становила 43 млн грн чистого прибутку, що 5,8 раза перевищує показник за аналогічний період минулого року.

У компанії внаслідок обстрілів зруйновано склад, були прямі потрапляння у рудники та склад. До того ж російські війська регулярно обстрілюють вузлову залізничну станцію, через яку вивозили сіль. 

Як писав УНІАН, війна повністю зупинила роботу найбільшого виробника солі в Україні. Серед населення починається паніка, але магазини та виробники харчів підготувалися до потенційної кризи. В Україні шукають альтернативи продукції з "Артемсолі".

На тлі новин про дефіцит солі в Україні відомий шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, чим можна замінити цю смакову добавку.

Вас також можуть зацікавити новини: