Що робити, якщо двері зачинилися і не відкриваються / фото depositphotos.com

Кожна людина хоч раз в житті стикалася в ситуацією, коли ви стоїте біля квартири, а потрапити всередину не можете. І якщо забуті ключі - це проблема, яку можна вирішити, дочекавшись приходу додому інших членів родини, то замок, який зламався - це куди більш серйозна ситуація.

Раніше ми писали про те, як утеплити двері, а сьогодні розповімо вам, як відкрити їх, якщо вони зачинилися.

Як відкрити двері без сторонньої допомоги - лайфхак

Якщо ви зіткнулися з проблемою вперше і не знаєте, як відкрити двері, якщо вонаи зачинилися, врахуйте, що можуть бути два варіанти подій, в залежності від того, яки саме двері вийшли з ладу. Якщо йдеться про вхідні двері - це важкий випадок, оскільки зовнішні замки більш складні і далеко не завжди вийде вирішити проблему без допомоги слюсаря. 

Відео дня

Але, якщо зачинилися міжкімнатні двері - вважайте, що вам пощастило, і ви відбулися легким переляком. Річ у тім, що практично завжди міжкімнатні двері забезпечені поворотною ручкою з язичковим механізмом, і саме цей язичок першим виходить з ладу.

Відповідаючи на питання про те, що робити, якщо зачинилися двері, слюсарі радять натиснути ручку замка до упору донизу, намагаючись максимально прибрати язичок замка в нішу і різким рухом штовхнути двері. 

Врахуйте, що язичок - деталь уперта. Ви ніколи не відкриєте внутрішні двері зі зламаним язичком, якщо будете виштовхувати її рукою. Двері потрібно штовхати або тягнути на себе (в залежності від того перебуваєте ви всередині чи за межами кімнати) дуже сильно і ривком.

Якщо спроба виштовхнути язичок не дає результатів, а ви не знаєте інших способів, як відкрити двері, якщо вони зачинилися - переходите до плану Б.

Щоб відкрити міжкімнатні двері, досттньо буде розібрати дверний замок. Для цього потрібно викрутити 4 шурупи, якими до дверей кріпиться верхня пластина з ручкою, що закриває дверний механізм. Обережно зробивши це, постарайтеся покласти деталі в місце, де вони не загубляться. Річ у тім, що дверні шурупи мають специфічний розмір і, в разі втрати, замінити їх першими-ліпшими у вас не вийде.

Знявши верхню пластину з ручкою, ви відкриєте серцевину замку. Все, що вам буде потрібно - це витягнути механізм, який приводить в дію язичок. Зовні це довга квадратна трубка, яка проходить крізь двері і з'єднує ручки з обох боків. Витягнувши цю деталь, ви послабите пружину, яка приводить в дію дверний язичок, і двері відкриються.

Ще один спосіб, як відкрити двері, якщо вони зачинилися - знайти таємний отвір. Уважно огляньте замок. На деяких моделях замків біля ручки або механізму, в який вставляється ключ, є невеликий отвір. Зовні він схожий на дивну маленьку круглу дірочку. Вставивши в цей отвір довгий гострий предмет, такий як спиця або цвях, ви можете поставити язичковий механізм на місце, і двері відчиняться. 

Чи обов'язково викликати професіоналів

Якщо у вас зачинилися не міжкімнатні, а вхідні двері, і ви уялення не маєте, як влаштований ваш замок - не намагайтеся його розібрати. Річ у тім, що замок може заклинити з багатьох причин, починаючи від зламаної пружини, що прибирає язичок, і закінчуючи поломкою однієї з деталей серцевини.

Якщо ви ніколи не розбирали замки і не бачили, як це роблять інші - краще викличте слюсаря, зателефонуйте в компанію, яка надає послуги з ремонту замків або, в крайньому випадку, зверніться до більш досвідченого сусіда. 

Коли не варто намагатися відкрити замок самостійно

Не забувайте, що в паніці, вирішуючи проблему про те, як відкрити вхідні двері, якщо вони зачинилася, багато хто забуває, що мало відкрити двері - потім її потрібно буде якось зачинити. Якщо ви викрутите або остаточно зламаєте і без того непрацюючий замок - зробити це буде вже неможливо.

Викручувати замок самостійно доцільно лише в декількох випадках:

  • ви це вже робили і знаєте, як потім поставити всі деталі на місце;
  • ви розумієте, як викрутити серцевину, поставити на місце нову і при цьому не міняти повністю весь замок;
  • вам є, кого залишити в незачиненій квартирі, поки ви будете купувати в магазині новий замок або окремі деталі до нього.

Якщо ці моменти для вас є проблемними - краще не ризикуйте, а відразу зверніться до професіонала. Повірте, викручуючи ваш зламаний замок, жоден майстер ніколи не піде, не вирішивши проблему до кінця, тобто вас не залишать з відкритими вхідними дверима. А що ви будете робити, якщо викрутите замок, але не зможете його ані полагодити, ані поставити на місце? В цьому випадку у вас вже не буде можливості навіть сходити до магазину за новим замком, оскільки ви не залишите без нагляду квартиру з відкритими дверима.

Не варто й говорити про те, що всі дверні замки різні і не факт, що покупка нового вирішить проблему. Річ у тім, що замки мають різні розміри, і недосвідчена людина може купити зовні схожий механізм, але розмір серцевини буде більше або менше, ніж потрібно. 

Тому, якщо ви не знаєте, як відкрити двері і судорожно намагаєтеся придумати, що робити - виходьте з того, чи зможете ви полагодити механізм і потім закрити ці двері. Якщо ні - навіть не намагайтеся відкрити двері самостійно і одразу викликайте фахівців.

Вас також можуть зацікавити новини: