Чертоги слов'ян за датою народження / depositphotos.com

Руни відомі, як стародавні письмові символи народів Скандинавії. Рунічний алфавіт називається "футарк" і у німецьких народів складається з 24-х символів. Слов'яни теж володіли своїм особистим набором рун, в якому було 18 символів. УНІАН розповість, як працюють руни, в чому їх особливість і як вибрати свою руну за датою народження.

Раніше ми складали слов'янський гороскоп 2022.

Слов'янські чертоги - покровителі і характеристика

Перш, ніж вибирати собі руну, необхідно зрозуміти, якому чертогу відповідає ваша дата народження. Слов'янський календар називається "Свароже коло", де кожному часовому відрізку відповідає свій покровитель.

Відео дня
Руни - значення та допомога / Інфографіка УНІАН

Чертог Діви (28 серпня - 20 вересня)

Люди, народжені в цей період, знаходяться під заступництвом богині Дживи. Це цілеспрямовані і рішучі особистості, постійно тягнуться до самоосвіти. У них розвинена емпатія, вони завжди готові прийти на допомогу нужденним. Цікаві, комунікабельні, нетерплячі і рішучі. Мають здібності до дару ясновидіння, часто можуть заздалегідь знати про майбутні події.

Руна Есть - привертає благополуччя і удачу, дарує можливості для духовного розвитку.

Руна Исток - дозволяє людині зупинитися, подивитися вглиб себе і прийняти рішення, але потрібно бути обережним - може викликати депресію.

Чертог Вепра (20 вересня - 12 жовтня)

Таких людей захищає бог Рамхат - владика сили і справедливості. Ті, хто народжений в чертозі вепра, не терплять брехні і лицемірства, все життя знаходяться в пошуках правди. Вони негативно реагують на будь-яку провокацію і спробу образити слабких. Як правило, досить вимогливі до себе і оточуючих, іноді різкі у висловлюваннях, але зате в більшості випадків діють по совісті і за правосуддя.

Руна Мир - допоможе поліпшити стан здоров'я, знайти сімейне і фінансове благополуччя, посилить почуття в шлюбі.

Чертог Щуки (12 жовтня - 03 листопада)

Богиня цього чертога - Рожана, вона допомагає жінкам і чоловікам, які прагнуть до продовження роду і дотримання родових традицій. Люди цього періоду, як правило, глибоко шанують сімейні цінності, головний сенс життя для них - благополуччя близьких. Проте, Щуки досить егоїстичні і ставлять свої інтереси понад будь-які інші.

Руна Чернобог - незважаючи на непросту енергетику, така руна дозволяє легко розлучатися з поганими звичками, змінювати мислення і легко йти до нових вершин.

Чертог Лебедя (03 листопада - 24 листопада)

Покровитель людей цього чертога - богиня Макошь. Особистості, народжені в листопаді, терплячі і проникливі, вони розуміють суть речей, керуючись внутрішньою інтуїцією. Великі господарники, але дуже емоційні, а в гніві взагалі некеровані. Такі люди знають собі ціну, мають високу самооцінку і все життя знаходяться в пошуках свого призначення.

Руна Алатырь - налагоджує баланс внутрішніх енергій, підсилює інтуїцію, дозволяє знайти гармонію з собою і природою.

Чертог Змія (24 листопада - 17 грудня)

Огнебог Семаргл - захисник людей, народжених в чертозі Змії. В силу того, що він вважається провідником між світами, такими якостями він наділяє і своїх "дітей". Люди цього чертога високоінтелектуальні, чутливі і емоційні. Вони бачать цей світ не так, як всі інші, мають високий рівень розважливості. Їм притаманний вольовий незалежний характер, а переконання свої Змії відстоюють до останнього.

Руна Радуга - прискорює духовне зростання, загартовує тіло і сприяє настанню позитивних змін у житті.

Чертог Ворона (17 грудня - 08 січня)

Коляда - покровитель народжених в чертозі Ворона. Це добродушні і творчі особистості, мають схильності до милосердя. Настрій у таких людей мінливий, вони часто не можуть прийняти потрібне рішення. Їм більше підходить позиція філософа і третьої особи - з боку спостерігаючи за тим, що відбувається, вони розуміють, як вести себе в тій чи іншій ситуації, і ніколи не роблять вибір наспіх.

Руна Нужда - підсилює залежність від чогось або когось, але це може стабілізувати відносини в сім'ї або забезпечити успіх в роботі.

Чертог Ведмідя (08 січня - 01 лютого)

"Діти" бога Сварога - цілеспрямовані, самодостатні, рішучі і вольові. Вони, як правило, відчайдушно працюють на благо сім'ї і дому. Не мають потреби ні в чиїх підказках, завжди точно і ясно бачать свій шлях. З одного боку, це чуйні і миролюбні люди, з іншого - запальні і категоричні. Дуже часто таким людям, незважаючи на незалежність, потрібна підтримка з боку.

Руна Крада - відкриває нові перспективи, дарує відчуття свободи, дозволяє вам без страху приймати рішення і змінювати своє життя.

Чертог Бусла (01 лютого - 25 лютого)

Тварина-покровитель людей, народжених в лютому, - це лелека. Такі особистості відрізняються ясним розумом, але мудрістю не завжди можуть похвалитися. Найчастіше, вони "самі собі на думці" і переконати їх дуже складно. Трудоголіки, хороші учні та дисципліновані люди. Зовні дуже м'які, але за характером досить непрості - через свою природну подвійність.

Руна Треба - допомагає досягти бажаного, розвиває волю і мужність, але пам'ятайте - заради цього доведеться чимось пожертвувати.

Чертог Вовка (25 лютого - 22 березня)

Людям, народженим в цей період, допомагає в житті бог Велес. З одного боку, їм ніхто не потрібен - вони всіляко пропагують красу життя на самоті. З іншого - вони знають цінність сім'ї, вміють любити, стають турботливими батьками і вірними друзями. Це цілеспрямовані люди, які готові на багато що заради власного благополуччя. Не бояться ризикувати і, як правило, вибирають собі шлях, несхожий на загальноприйнятий.

Руна Сила - збільшує шанси на перемогу в тих чи інших ситуаціях, підсилює інтуїцію, як захист при негативних обставинах.

Чертог Лисиця (22 березня - 15 квітня)

Покровителька дев'ятого чертога - богиня Морена, яка дарує своїм вихованцям безліч талантів і здібностей. Такі люди мають дар віщування, їм часто сняться віщі сни. За своєю природою вони хитрі і виверткі, тому легко виходять з важких ситуацій. Природна мудрість і розважливість допомагає лисицям мислити розсудливо навіть у найважчі часи.

Руна Ветер - відкриває підсвідомість, прискорює прийняття рішень і надходження нових ідей, дарує заряд внутрішніх сил.

Чертог Тура (15 квітня - 7 травня)

Десятий чертог і люди, народжені в ньому, знаходяться під захистом бога Леля. Це сильні духом і терплячі люди, але терпіння їх не безмежне. Працьовиті, найчастіше, доводять розпочаті справи до кінця. Чутливі і добродушні - завжди готові допомогти ближньому. У них дуже розвинена інтуїція і загострене почуття емпатії - вони здатні буквально фізично відчувати енергетику людини або ситуації.

Руна Берегиня - покращує взаємини в сім'ї, зміцнює здоров'я, береже володаря від хвороб.

Чертог Лося (7 травня - 30 травня)

Богиня Лада - покровителька людей цього періоду Сварожого кола. Вони витривалі, працьовиті, природжені лідери, які готові вести за собою людей. Старанні і розумні, незважаючи на труднощі, вперто йдуть до своєї мети. Саме вони готові віддати останнє нужденним. Зайве прямолінійні, але не зі зла - просто вони завжди знають, як зробити краще.

Руна Уд - збільшує силу духу, змушує підсвідомість "прокинутися", може спровокувати віщі сни і зв'язок з потойбічним світом.

Чертог Фініста (30 травня - 21 червня)

Бог Вишень - той, хто допомагає людям дванадцятого чертога і захищає їх. Своїм вихованцям він дарує спрагу до справедливості, енергійність, багатозадачність і мужність - це сміливі і рішучі люди. Як правило, саме з них виходять геніальні музиканти, письменники або художники. Через свою впертість і цілеспрямованість люди часто залишаються одні, звикаючи ідеалізувати навколишній світ.

Руна Леля - підказує правильні рішення, підсилює інтуїцію і проникливість, зміцнює ментальний захист.

Руна Рок - захищає володаря від негативних подій, відкриває нові горизонти і шляхи досягнення цілей.

Чертог Коня (21 червня - 13 липня)

Тим, хто народиться в чертозі Коня протегує бог Купала. Його "діти" - це емоційні, комунікабельні і життєрадісні особистості. Їх приваблює все ризиковане і заборонене, вони непостійні і мінливі. Зате відповідальні і працьовиті - не бояться важкої роботи. Рухає ними, найчастіше, натхнення - якщо змушувати Коня, то робити він нічого не буде.

Руна Опора - прискорює сприятливий розвиток життя, зміцнює взаємини в сім'ї і з друзями.

Чертог Орла (13 липня - 04 серпня)

Покровитель людей, народжених в середині літа - бог Перун. Це неймовірно сильні і вольові особистості, не бояться в цьому житті нічого і ніколи не сумніваються в своїх здібностях. Цілеспрямовані, горді і проникливі - можуть "зчитувати" інформацію з людей і ситуацій. Єдиний їх недолік - лінь, яка переходить в апатію, і зайве самолюбство, іноді переростає в гординю.

Руна Даждьбог - дарує можливості в кар'єрі, покращує загальний емоційний стан, привертає шанси на успішне життя.

Чертог Раса (04 серпня - 28 серпня)

Сильний і могутній Даждьбог - один з головних богів у слов'ян. Вважається, що саме він дав життя своїм дітям. Люди чертога Раса схожі на Орлів, але з однією лише різницею - вони не діють зопалу, а вичікують зручного моменту. Люди раси цілеспрямовані і рішучі, але ними може опановувати лінь і вітряність. Якщо розвивати в собі терплячість, то можна знайти оптимальний баланс енергій.

Руна Перун - одна з найнебезпечніших, вимагає обережності, але натомість дарує перевагу над ворогами і перемогу у всіх життєвих починаннях.

Пам'ятайте про те, що до вибору руни, як захисту, потрібно підходити дуже уважно - магічні символи мають неймовірну силу і можуть нашкодити своєму власнику.

Вас також можуть зацікавити новини: