Ілюстрація / REUTERS

Чистий четвер - це один з днів Страсного тижня перед Великоднем. Свою назву він отримав через те, що здавна в цей день було прийнято купатися, приводити себе і своє житло до ладу.

Коли Чистий четвер 2019

Чистий Четвер є перехідним святом, тобто його дата щороку різна. У 2019 році Великдень припадає на 28 квітня, відповідно Чистий четвер - 25 квітня.

Читайте такожКоли Вербна неділя 2019: прикмети та що не можна робити в це свято

Чистий четвер: що потрібно робити і традиції свята

З давніх часів християни починали цей день з купання, робили це вдосвіта. При купанні заведено читати молитву: "Чистий Четвер, прошу тебе допомогти мені позбутися від хвороб і недуг. А ти природна вода забери все погане з собою в глибоке синє море. Нехай моє тіло стане сильним і здоровим, а душа від цього наповниться радістю. Амінь".

У воду часто додавали срібло, наділяючи її цілющими властивостями. Також проводили різні замовляння на красу і здоров'я. Також після купань в цей день заведено стригтися. Дівчата вірили, що якщо підстригти кінчики у Чистий четвер, то волосся буде рости краще.

Потім зазвичай проводили генеральне прибирання свого житла. Існує повір'я, що під час прибирання у Чистий четвер можна знайти давно загублені речі. Брудну воду після прибирання зазвичай виливали за межами будинку, щоб остаточно позбутися негативної енергії.

Також саме в Чистий четвер зазвичай пекли паски та фарбували яйця до Великодня, оскільки у Страсну п'ятницю це робити заборонено.

Читайте такожВихідні явились в місті у 2019: коли та скільки будемо відпочивати (календар)

Що не можна робити у Чистий четвер

У чистий четвер не можна залишати брудний посуд або замочену, але не випрану білизну.

Також, оскільки Чистий четвер - один з днів Страсного тижня, в цей день слід дотримуватися строгого посту. Заборонено їсти їжу тваринного походження (молоко, м'ясо, риба, яйця), а також термічно оброблену їжу і рослинну олію.

Прикмети й обряди в Чистий четвер

Вважалося, що якщо паска вийшла пухкою, важкою і не пропеченою, то рік буде важкий і повний турбот. Якщо ж паска піднялася, зарум'янилася, вийшла легкою та повітряною, тоді ніяких лих у вашому житті не передбачається.

Щоб у вашому домі завжди були гроші, у Чистий четвер потрібно зібрати всі заощадження в одну купу і тричі перерахувати: перший раз до сходу сонця, другий раз опівдні і третій – на заході. Таким чином ви не дозволите грошам зникати. Так само, щоб не втратити своє багатство, не варто в цей день давати в борг гроші, коштовності і навіть хліб.

Ще один обряд на залучення грошей - набрати у відро води і кинути в нього монети. Потім помити цією водою всі вікна, двері та підлогу. Після цього варто вийняти монети і покласти в найвіддаленіший куток у будинку на тиждень.