false

Велика середа – третій день Страсного тижня, який присвячений спогадам про земні страждання Ісуса Христа. В цьому році вона відзначається 24 квітня.

Відео дня

Традиції та обряди свята

У Велику середу в церковній службі прославляється жінка-грішниця і проклинається зрада Іуди. Зранку правляться Часи і Вечірня з Літургією Передосвячених Дарів, увечері – Велике Повечір'я. У багатьох храмах ввечері відбувається загальна сповідь.

У народі в цей день люди прибирають у будинку: миють підлогу, вибивають килими, виносять сміття. Прикрашають будинок до світлого свята Великодня квітами. Готують яйця до фарбування і продукти для пасок.

Що потрібно робити у Велику середу

У Велику середу на вечірній службі відбувається таїнство сповіді. Священнослужителі наголошують, що для парафіян вечір середи - це особлива можливість сповідатися більш детально, ніж у звичайні дні, і закликають нею скористатися.

В цей день, як і два перших дні Страсного тижня, необхідно дотримуватися строгого посту. Тільки рослинна їжа і сира без масла. Не можна також в цей день влаштовувати весілля, святкувати дні народження та інші мирські свята.

У минулому в цей день талу воду солили торішньою "четверговою сіллю" (сіль, приготовлена особливим способом в торішній Чистий четвер Страсної седмиці) і обливали потім усю домашню живність, щоб захистити її від хвороб і напастей.

Боролися в цей день і зі своїми хворобами. Для цього набирали кухоль води з колодязя або з бочки на вулиці або прямо з річки. Потім, тричі перехрестившись, накривали кухоль чистим або новим рушником. В 2 години ночі, знову тричі перехрестившись, обливалися цією водою, трохи залишивши в чашці. Одяг після обливання одягали просто на мокре тіло, не витираючись, а залишками води треба було до 3 годин обляпати рослини в будинку. Вважалося, що тіло після такого як заново народжується.

Особливо важливо було у Велику середу позбутися всього накопиченого за зиму сміття. Крім того, в цей день купували все необхідне для приготування паски, а також яйця, засоби для їх забарвлення та інші продукти для святкового столу. Пізно ввечері розторопні господині ставили опару для паски.

Також в цей день віруючі намагаються сповідатися.

Що не можна робити у Велику середу

За церковними правилами, в це свято забороняється конфліктувати, лаятися матом, думати про погане. Не можна відвідувати розважальні заходи, співати, танцювати. За народним повір'ями, забороняється рубати дрова, шити, в'язати і вишивати.

У Велику середу на Русі за жінками стежили особливо суворо. Їм категорично заборонялося навіть голосно розмовляти, не кажучи вже про сміх, жарти і співи. Від жінок і дівчат у цей день вимагали максимально строго і скромно одягатися. Вважалося, що тиха скромна поведінка і максимально закритий одяг захистить жінку від нечистих помислів.