Яке церковне свято сьогодні, 15 березня / ua.depositphotos.com

15 березня за новим церковним календарем православні згадують мученика Агапія і з ним сім мучеників Кесарійських. У народному календарі - Олександрів день. Про його заборони та прикмети і що відзначають у церкві 15 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

15 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

15 березня за новим стилем (28 березня за старим) - день пам'яті мучеників Агапія, Діонісія, Пуплія, Тимолая, Роміла, Олександра, ще одного Діонісія та ще одного Олександра.

Агапій та інші сім мучеників постраждали за християнську віру за часів імператора Діоклетіана в III-IV століттях. Сталося це в місті Кесарії Палестинській.

Відео дня

Це були часи, коли християн, які відмовлялися приносити жертву язичницьким богам, катували та страчували. На одному з язичницьких свят опинилися юнаки, які сповідували християнство, - Пуплій, Тимолай, Олександр, інший Олександр, Діонісій і іподиякон Діаспольської церкви Роміл. Усі разом вони вирішили привселюдно сповідувати віру в Христа, і самі пішли до правителя Урвана. Той, побачивши, що всі дуже молоді, спробував умовити їх прийняти язичництво, але юнаки не здавалися. Тоді їх кинули до в'язниці, де вже перебували двоє християн - Агапій і його слуга Діонісій. Усіх разом і стратили.

Свято 15 березня за старим стилем - священномученика Феодота, святителя Іова, митрополита Київського і всієї Русі.

Про що говорять прикмети на 15 березня

15 березня - прикмети сьогоднішнього дня / фото УНІАН, Олексій Іванов

У народному календарі 15 березня - Олександрів день, який прозвали так на честь двох постраждалих мучеників. За прикметами дня судили про погоду:

  • горобці голосно цвірінькають - погода буде сонячною і теплою;
  • чайки прилетіли - весна буде теплою;
  • яскравий захід сонця цього дня - весь тиждень буде дощовим.

Вважалося, що перші чайки, які повертаються в цей час, приносять з собою тепло, але якщо птахи починають купатися, то ще буде негода.

Що можна робити 15 березня

Цього дня в звертаються до великомучеників із проханнями молити Бога за нас.

За народними традиціями 15 березня заведено дякувати лісу та природі за їхні дари. Водночас іти до лісу не можна - там почалися вовчі "весілля". Дозволяється займатися буденними клопотами, робити прибирання, готувати їжу.

Що не можна робити 15 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, відмовляти в допомозі, заздрити, бажати зла, ображати тварин.

За народними повір'ями, як уже йшлося, цього дня не слід йти до лісу, оскільки там можна зустріти хижака. Забороняється кричати на собак - можна втратити вірного друга, а також ображати кішок. За однією з народних прикмет, якщо чорний кіт цього дня перейде дорогу - це до багатства.

15 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Венедикт, Ростислав, Михайло і Феодосій.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: