У цей день світ відзначає Міжнародний день мотоцикліста / УНІАН

Яке свято 15 червня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день мотоцикліста, Міжнародний день прогулянки, Всесвітній день вітру, Всесвітній день поширення інформації про зловживання у відношенні літніх людей.

Читайте такожДень батька 2020: якого числа, історія та особливості святаВ Великобританії святкують День пива, у США - День американського громадянства, День омара, День сили посмішки, День фотографії природи, в Італії - День інженера, у Коста-Ріці - День посадки дерев, у Данії - День національного прапора, на Бермудських островах - День національних героїв, у Киргизстані - День працівника протипожежної служби, у Вірменії - День державного прапора, в Азербайджані - День національного порятунку, у Південній Кореї - День сільського господарства.

Пам'ятні дати 15 червня, річниці та події

В 1502 році Христофор Колумб відкрив острів Мартініка.

Відео дня

В 1752 році Бенджамін Франклін в експерименті з повітряним змієм довів електричну природу блискавки.

У 1844 році Чарльз Гудьїр запатентував спосіб вулканізації гуми.

У 1851 році молочар Джекоб Фуссель заснував в Балтіморі (США, штат Меріленд) першу в світі фабрику з виробництва морозива.

У 1867 році в Індіанаполісі американським лікарем Джоном Боббсом вперше була проведена успішна операція з видалення жовчного каменя.

У 1869 році Джон Хайат в Олбані (штат Нью-Йорк) запатентував целулоїд.

У 1878 році в США була зроблена перша спроба виробництва подібності фільму: 12 фотокамер одночасно зафіксували один кадр з тим, щоб визначити, чи всі чотири копита відриваються від землі при конячому галопі. Все вийшло. Кіно запрацювало.

У 1896 році сталося підводний землетрус поблизу Санріку, Японія. Гігантська хвиля-цунамі змила в море 27 тисяч осіб і понад 10 тисяч будівель.

Ілюстрація REUTERS

У 1911 році в США була заснована компанія «Computing-Tabulating-Recording Company», відома сьогодні як IBM.

У 1924 році компанія «Форд» виробила свій 10-мільйонний автомобіль.

У 1954 році був заснований союз європейських футбольних асоціацій УЄФА, проводить найпрестижніший європейський клубний футбольний турнір – Лігу чемпіонів. У період свого першого розіграшу в сезоні 1955/56 і за сезон 1990/91 він називався Кубком європейських чемпіонів. Спочатку в УЄФА входили 25 країн, зараз - 55. Штаб-квартира УЄФА розташовувалася в Парижі - до 1959 року, потім переїхала в Берн. З 1995 року вона базується в швейцарському Ньоні. Першим генеральним секретарем УЄФА Анрі Делоне, а президентом — Еббе Шварц.

Яке сьогодні церковне свято

Ілюстрація REUTERS

Православна церква 15 червня вшановує пам'ять святителя Никифора, сповідника, патріарха Константинопольського. У народі день назвали В'юн Зелений. В цей день вітали пари, що поєднувалися шлюбом у поточному році. Господині прикрашали будинки віночками з березових гілочок, а до обіду обов'язково пекли коровай.

Що сьогодні не можна робити

Можна в цей день прибирати і працювати, але шити і прясти заборонено. Також не можна купатися у відкритих водоймах, прати і полоскати білизну.

Прикмети на 15 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- горобці грають між собою – буде ясно;

- вранці туман – день буде теплим і безхмарним;

- західний вітер – буде похолодання.

15 червня іменини

Іменини у Никифора, Костянтина, Марії, Дмитра, Уляни та Івана.