Україна сьогодні відзначає День шахтаря / фото REUTERS

Яке свято 30 серпня 2020

Цього дня світ відзначає День народження електричного пилососа, День народження компакт-касети, День доставлених посилок, Міжнародний день жертв насильницьких зникнень, Міжнародний день вина «Каберне Совіньйон».

Читайте такожЦерковні свята у вересні: православний календар на місяць

В Україні - День шахтаря, у США - День холістичного методу лікування домашніх тварин, День топлес, День підсмаженого зефіру, День Франкенштейна, День пляжу, в Португалії - Винний фестиваль, у Тайвані - День бабусь і дідусів, в Казахстані - День Конституції, у Вірменії - День озера Севан, у Туреччині - День Перемоги, в Перу - День Святої троянди Лімської, у Киргизстані - День архівіста. 

Відео дня

Пам'ятні дати 30 серпня, річниці та події

У 1860 році був запущений перший британський трамвай - Birkenhead Street. 

У 1873 році була відкрита Земля Франца-Йосипа. 

У 1877 році французький винахідник-самоучка Еміль Рено запатентував праксиноскоп - прабатька мультиплікації. 

У цей день в Кенії було заборонено полювання на слонів / фото REUTERS

У 1901 році англійський винахідник Хьюберт Сесіл Бут запатентував електричний пилосос. Бут звернув увагу на пристрій для здування пилу з сидінь, що застосовувався в поїздах, і вирішив, що було б набагато практичніше всмоктувати пил. Для перевірки ідеї Бут поклав хустку на сидіння обіднього стільця й спробував всмоктати ротом якомога більше пилу. Виявивши, що пил зібрався на нижній частині хустки, він зрозумів, що його ідея працездатна. Бут сконструював великий пристрій, відомий як Puffing Billy, що приводиться в рух спочатку нафтовим, а потім електричним мотором. Пристрій перевозився кіньми і паркувався зовні будинку, а для чищення килимів використовувався 30-метровий шланг, що простягався через вікно. Бут заснував British Vacuum Cleaner Company. Серед клієнтів Бута була королева Вікторія, а також британське адміралтейство: очистивши від пилу бараки британських моряків, компанія Бута поклала край епідемії чуми. Цікавий випадок, що стався з Бутом після чистки монетного двору: його затримала поліція, звинувативши в крадіжці золота. Річ у тім, що Бут забув викинути пил, і в його пилососі накопичилася велика кількість золотого піску. У перші роки XX століття у Британії навіть увійшли в моду vacuum cleaner parties: леді з вищого суспільства пили чай, спостерігаючи, як службовці Бута чистять килими в будинку. 

У 1963 році, щоб зменшити ризик «випадкової» ядерної війни, між Москвою і Вашингтоном була встановлена «гаряча лінія». 

У 1973 році в Кенії було заборонено полювання на слонів. 

У 1995 році фон Течнер і Іварсей створили компанію Opera Software. Цей день розробники браузера вважають «днем народження» Opera. 

У 2002 році Генрі Купрашвілі в древньогрузинському військово-тренувальному стилі, зв'язаний у чотирьох місцях по руках і ногах, першим в історії людства переплив протоку Дарданелли, подолавши 12 кілометрів за 3 години і 15 хвилин.

Яке сьогодні церковне свято

Православні сьогодні вшановують пам'ять святого Мирона / фото REUTERS

Православна церква 30 серпня вшановує пам'ять святого Мирона. Інші назви свята: «Мирон», «Вдовині помочи». У цей день можете сміливо вирушати в поїздки - вони пройдуть успішно.

Що сьогодні не можна робити

Не можна ворожити й довго дивитися в дзеркало – можна всю красу залишити у Задзеркаллі. 

Прикмети на 30 серпня    

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- на сході сонця небо червоне - погода буде вітряною;

- вранці туман і роса - погода буде хороша; 

- сонце сідає в хмару - найближчими днями дощитиме. 

30 серпня іменини 

Іменини у Дмитра, Олексія, Аліпія, Мирона, Павла, Уляни, Іллі, Фірса та Філіпа.