7 травня - Всесвітній день сиріт СНІДу / фото REUTERS

Яке свято 7 травня 2021

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день сиріт СНІДу, Міжнародний день туби, Міжнародний день білого вина «Совіньон Блан».

Читайте такожДень матері 2021: коли відзначаємо, історія та традиції святаУ США - День туризму, День «Будь кращим», День космосу, День Героїв шкільних обідів, День «Без штанів», День коктейлю «Космополітен», День печені з баранячою ногою, в Шотландії - День весни, у Франції - Свято папуги, у Білорусі - День працівників радіо, телебачення і зв'язку, в Казахстані - День захисника Вітчизни, у Португалії - День «Людини моря», в Канаді - День психічного здоров'я дітей і молоді, у Киргизстані, Таджикистані - День працівника зв'язку, в Литві - День відродження друку, мови і книги, у Таїланді - фестиваль ракет, в Австралії - День секретаря, в Індії - Свято «Варутхіні Екадаші».

Пам'ятні дати 7 травня, річниці та події

У 1663 році в центрі Лондона відкрився Королівський театр. Через дев'ять років він згорів, але був знову зведений на своєму нинішньому місці на Друрі-лейн. Нині це найстаріший театр Англії.

Відео дня

У 1887 році американець Томас Стівенс завершив першу кругосвітню подорож на велосипеді, проїхавши 13 500 миль і пробувши в дорозі більш як три роки.

У 1956 році міністр охорони здоров'я Британії відмовився розпочати кампанію для боротьби з курінням, заявивши, що особисто не переконаний у його шкоді / фото REUTERS

У 1927 році була заснована бразильська авіакомпанія VARIG - найбільша на сьогодні в Латинській Америці.

У 1941 році легендарний джазовий оркестр Гленна Міллера записав одну з найпопулярніших своїх мелодій «Chattanooga Choo Choo». Після загибелі в авіакатастрофі Міллера у 1944 році оркестр носить його ім'я й існує донині. До слова, слід літака загубився десь над Ла-Маншем. Ні тіло Міллера, ні залишки лайнера не були знайдені. У 1999 році з'явилася версія, що літак, на якому Гленн Міллер летів до Франції, став жертвою бомб, скинутих у Ла-Манш ескадрильєю британських ВПС.

У 1946 році в Токіо була заснована компанія «Токіо цусін коге» («Токійська компанія телезв'язку»), згодом «Соні».

У 1954 році США, Франція і Англія відповіли відмовою на пропозицію СРСР увійти до складу НАТО.

У 1956 році міністр охорони здоров'я Великобританії відмовився розпочати кампанію для боротьби з курінням, заявивши, що він особисто не переконаний у його шкоді.

У 1997 році компанія Intel офіційно представила мікропроцесор Pentium II.

У 1997 році на Каннському кінофестивалі пройшла прем'єра фільму Люка Бессона «П'ятий елемент».

Яке сьогодні церковне свято

7 травня церква вшановує пам'ять святих мучеників Євсевія, Сави, Єлизавети і ще 40 / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 7 травня вшановує пам'ять святих мучеників Євсевія, Сави, Єлизавети і ще 40. Інші назви свята «Євсей», «Євсей - вівса відсій», «Єлизавета чудотвориця», «Сава». Свята Єлизавета допомагала тяжкості позбутися, а селяни в цей день сіяли овес. 

Що сьогодні не можна робити 

Не можна збирати трави - вони не будуть лікувальними. Не можна лаятися, пити алкоголь, садити та сіяти.

Прикмети на 7 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- золотий захід сонця - найближчими днями опадів не буде; 

- на березі цвіт - скоро з'являться крилаті мурахи; 

- полетів пух з верби і лози – пора сіяти овес.

Вас також може зацікавити: