Яке церковне свято 15 серпня / pixabay.com

Архідиякон Стефана був першим християнським мучеником. Єврейські законовчителі вступали з ним в суперечки, але ніхто не міг протистояти його мудрості. Тому вони обмовили Стефана перед судом, нібито він богохульствував. Мученик на свій захист відповів, що він знає істину, а євреї - ні. Наводив приклади у своїй полум'яній промові. За що його вивели на вулицю і побили камінням. Його мощі були знайдені в 415 році в Єрусалимі, а в 428 перенесені до Константинополя.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 15 серпня - Степан-сіновал.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті священномученика Стефана, папи Римського

Стефан жив в III столітті і був сучасником Кипріяна Карфагенського. У той час стояла суперечка між Римською та Африканською церквою за єретиків, що каються. Було прийнято рішення хрестити їх повторно, а Римська Церква приймала людей через покладання рук і покаяння.

Відео дня

Святий Стефан боровся з Новатом, який взагалі не хотів приймати єретиків. Стефан хрестив трибуна Немезія, зціливши його дочку. Тим не менш, за віру їх двох усікли мечем. Після кількох подібних епізодів і самого Стефана стратили. 

Свято 15 серпня - день пам'яті блаженного Василя, Христа заради юродивого

Народився в 1464 році в сім'ї бідних благочестивих християн. Василь навчався шевській майстерності, багато молився, дотримувався посту і незабаром отримав дар прозорливості. Відтоді пішов шляхом юродства, наклав на себе вериги. Терпів Василь безліч поневірянь, говорив,що все це Христа заради. Торговки, що сміялися над ним за наготу і взимку, і влітку, осліпли.

Жив Василь на площах з жебраками, ходив до церкви, давав передбачення. Василя любив сам Іоанн Грозний. Згідно з повір'ям, на обіді у царя Василь три рази вихлюпував чарку горілки, яку йому запропонували. Іоанн Грозний гнівався, але Василь сказав: "Я загасив пожежу в Новгороді". І в той час дійсно, місто палало, а люди бачили, як якийсь голий чоловік з відра гасив вогонь.

Перед смертю Василь важко захворів, Іоанн Грозний з царицею Анастасією відвідували його. Умет блаженний в 88 років, його мощі досі шануються в Покровському соборі.

Прикмети 15 серпня

Прикмети 15 серпня / фото ua.depositphotos.com
  • яка з ранку погода стоїть - такою вона і буде 6 тижнів;
  • павуки акуратно плетуть павутину - до дощу;
  • кішка шкребе кігтями - наближається негода;
  • жаби голосно квакають - до дощу;
  • почути свист бурундука - до погожого і безвітряного дня.

Що не можна сьогодні робити

  • ображати тварин;
  • здійснювати великі і важливі справи;
  • проводити обстеження або починати лікування;
  • лаятися і сумувати.

Що можна робити 15 серпня

У цей день наші предки косили отаву-траву, що залишається після покосу. Збирали яблука і сливи, пізній урожай вишні. Щоб урожай не зіпсувався, сіно ховали від негоди.

Вас також можуть зацікавити новини: