Чистий Четвер 2021 дата / фото ua.depositphotos.com

Чистий Четвер (Великий четвер, Страсний четвер) - це останній четвер перед Великоднем, коли віруючі згадують важливі події з життя Христа. У цей день вшановується Таємна вечеря, обмивання Ісусом ніг Його учнів, молитва Христа в Гефсиманському саду і зрада його учня Юди.

З Чистого четверга і до самого Великодня в храмах згадують земні страждання Христа перед його розп'яттям. У церкві відбувається читання 12 Страсних Євангелій, де йдеться про страждання Ісуса перед стратою. У цей день кожен віруючий повинен залишити свої тривоги і гріховні помисли, щоб зустріти свято з чистою душею.

З цього дня і до Великодня в церкві згадують земні страждання Ісуса перед його стратою. На наступний день в Страсну п'ятницю сумують про смерть Христа. У Чистий четвер дуже важливо залишити позаду гріховні думки і помисли, духовно очиститися перед майбутніми святами.

Відео дня

У 2021 році чистий Четвер відзначається 29 квітня.

Традиції та обряди на чистий Четвер

Читайте такожРелігійні свята у квітні: православний календар на місяцьЧистому четвергу присвячені очисні обряди. У Таємну вечерю Ісус омив ноги своїх учнів. Звідси пішла традиції купань на чистий Четвер. Скупатися потрібно рано вранці до сходу сонця, а в воду для вмивання бажано покласти щось срібне. Вважається, що після купання людина буде здоровою і красивою, її тривоги і втома підуть, забудеться душевний біль.

У цей день також варто відвідати церковну службу і покаятися у своїх гріхах. У храмі також причащаються, запалюють свічки і приносять їх додому. Вдома в Чистий четвер проводять прибирання, наводять лад у хліві та саду, прикрашають оселю до Великодня. Воду після прибирання виливають за будинком. День вважається сприятливим для стрижки та оновлення гардеробу.

Господині печуть паски і фарбують яйця, готують святкові страви в Чистий четвер. Якщо паски вийдуть пишними і красивими, то і весь рік буде вдалим. У ніч на чистий Четвер готували "четвергову сіль". Звичайну сіль загортали в ганчірочку і залишали в печі, потім товкли і просівали. 

Прикмети на Чистий четвер

  • Не можна що-небудь позичати і віддавати з дому в цей день - можна віддати свій достаток і спокій.
  • Якщо перерахувати всі гроші в будинку три рази - сім'я буде в достатку в цьому році.
  • Хороша сонячна погода в Чистий четвер віщує, що залишок весни буде теплим. Якщо день дощовий - до самого літа буде дощити.
  • Якщо в цей день підібрати гроші з землі - щастя вони не принесуть.
  • У воду, якою миють підлоги, кладуть монети, щоб в будинку водилися гроші.

Вам також може бути цікаво: