Як і чим задобрити Домовика / УНІАН

28 січня за стародавніми слов'янськими традиціями святкують День частування домовика. У цей день прийнято всіляко задобрювати справжнього господаря дому. Якщо ви до цього не спілкувалися з домовиком і не знаєте, чи є він у вас, то День домовика - вдалий час, щоб дізнатися і подружитися з ним.

День домовика - історія свята

День частування домовика - це одне із стародавніх слов'янських свят. Його ще називають Кудеси - тобто, бубни. Судячи з цієї назви, наші предки спілкувалися з Домовиком або веселилися під звуки музики. Інша назва - Велесичі, вона говорить про те, що цього дня також прийнято шанувати дітей і воїнів бога Велеса - велесичів. Існує повір'я, що вони переселилися з небес на землю і тепер живуть серед нас: велесичі в полі - польові, у воді - водяні, у лісі - лісовики, а в домі - домовики.

Хто такий домовик і як він виглядає

Домовик - це добрий дух, який охороняє дім від зла, а також хранитель миру і порядку. Вважається, що домовик живе на горищі, за грубкою або за порогом, тому його ще називають запічник, примовник, цвіркуновий заступник. За повір'ями у заможних сімей домовик волохатий, а у бідних - лисий.

Відео дня

Домовик допомагає дружній і працьовитій родині, але лякає і пакостить тим, хто лається і не піклується про своє господарство. Якщо домовик любить мешканців, то попереджає їх про неприємності і біди. Наприклад, відомо, що дух будинку допомагає знайти зниклу річ - для цього потрібно стати в кут і вимовити: "Домовичок, погрався, а тепер віддавай!".

Якщо домовику щось не до вподоби, він буде бити посуд, розкидати одяг по дому, ховати речі, заважати вести домашнє господарство, лякати, наводити хвороби. 

Щоб помиритися з домовиком, потрібно вибачитися перед ним і залишити на ніч трохи його улюблених частувань. Але 10 лютого, в день іменин, домовика потрібно пригощати обов'язково - інакше з доброго дідуся він перетвориться на лютий дух. 

Що потрібно робити в День домовика - традиції свята

На іменини домовика прийнято всіляко догоджати домашньому духу: в домі потрібно навести абсолютну чистоту. Щоб привернути щастя, жінкам потрібно увесь день прати, шити і лагодити речі. Є також прикмета, що якщо 10 лютого після обіду часто дивитися в дзеркало, то довго будеш молодим і красивим.

У День домовика ні в якому разі не можна вбивати ніяких комах, інакше накличете біди і нещастя. Кішок і всіх інших домашніх улюбленців теж не можна ображати - домовик покарає. 

Чим пригощати домовика в його день - що поставити на стіл

Уявіть, що ви організовуєте іменини. Потрібно застелити стіл білою скатертиною і поставити на нього білу тарілку. Пригощати домовика в його день потрібно тим, що особливо любить дідусь: 

  • свіжоспечений хліб або пироги;
  • каша;
  • молоко і сметану;
  • печиво, цукерки, варення і мед.

З цукерок домовик найбільше любить карамельки, подушечки або льодяники.

Також на тарілку з частуванням для іменинника кладуть монети - це прохання до домовика подбати про достаток в домі. Вранці ці монетки збирають, кладуть в красивий мішечок і ховають в потаємне місце - до наступного року.

Як правильно пригощати домовика - що говорити

Пригощає домовика зазвичай господиня - жінок дідусь більше любить. При цьому потрібно тричі вимовити:

Господар-батюшка, Домовик, від мене (своє ім'я) прийми частування в знак поваги, їж-пий, гуляй, мені (ім'я) і моїй родині допомагай, від бід і хвороб захищай, жити в благополуччі і багатстві допомагай!

Кожен раз після цих слів потрібно поклонитися до землі. Після цього всі лягають спати, щоб не заважати домовику святкувати іменини.

Як задобрити домовика, щоб привернути в дім щастя і благо

Крім частувань на іменини, домовика потрібно задобрювати:

  • підтримувати порядок в домі - пил і бруд дратують духа;
  • не ображати кішок - це друзі домовика, та й сам він може перевтілюватися в них;
  • не можна лаятися в будинку - домовик може піти, а на його місце прийде нечисть;
  • з духом потрібно радитися.

На знак подяки домовик збереже мир і спокій в домі, вбереже його від бід і нещасть.

Раніше ми розповідали, коли Масниця 2024 і про її українські традиції.

Вас також можуть зацікавити новини: