День кінолога в Україні 2022 / depositphotos.com

2 квітня відзначають своє професійне свято кінологи – люди, які дресирують та виховують собак. Крім знань про фізіологію тварин, вона володіє ще й навичками педагогіки, а також добре розбирається в характерах кожної породи. УНІАН з'ясував, які знання потрібні кінологові і де їх можна отримати в Україні.

Що вивчає наука кінологія - етимологія слова і нюанси

Слова "кінологія" і "кінолог" походять з грецької мови, де "кінос" - це пес, а "логос" - наука. Таким чином, склавши два слова, вийшло визначення науки про собак.

Кінологи навчають собак різним навичкам - від виконання простих команд до пошуку наркотичних речовин. До фахівців з дресури звертаються не тільки військові або поліція, а й цивільні люди - особливо, якщо купують пса складної породи.

Відео дня

Всередині професії існує кілька напрямків кінологів:

  • службові - дресирують собак для служби в армії або поліції, а також в державних відомствах;
  • мисливські - готують тварин для полювання на дичину або допомоги в промисловості;
  • декоративні - займаються з тваринами, щоб вони відповідали вимогам конкурсів або були придатні для розведення.

Крім того, кожен фахівець-кінолог володіє вузькою експертизою. Серед працівників цієї галузі ви можете зустріти дресирувальників, експертів-кінологів, інструкторів, хендлерів (тих, хто займається собаками для виставок) і навіть грумерів - собачих перукарів.

Де навчають на кінолога в Україні - вузи та курси

Як стати кінологом в Україні / УНІАН

Люди, які працюють у цій сфері роками, кажуть, що для бажаючих стати кінологами існує два варіанти:

  • училище або університет при МВС, а також військові вузи;
  • спеціалізовані курси.

Як правило, відомчих кінологів навчають в прикордонних військах або в МВС. Також можна закінчити училище, а потім пройти спецкурс в кінологічному центрі. Якщо ви хочете бути цивільним кінологом, то навчання проходить в клубах собаківництва.

Цікаві факти про кінологів

Професія кінолога вважається нетривіальною, в Україні поки що немає жодного навчального закладу, в якому цілеспрямовано вивчають таку професію. Саме тому важливо самостійно знаходити про неї інформацію, щоб бути впевненими у своєму виборі.

Види кінологічних служб

Всі собаки, яких виховують кінологи, відрізняються між собою за навиком. Служб всього три:

  • Конвойна і патрульно-постова - такі собаки шукають слід "по гарячому", саме їх привозять на місце події, до того ж, у таких тварин є навик конвоювання.
  • Розшуковий - елітний підрозділ, куди потрапляють далеко не всі собаки через суворий відбір. Такі тварини можуть взяти слід навіть через кілька днів або по особистим речам знайти людину.
  • Пошук вибухівки або наркотиків - собаки з цієї служби обшукують транспорт і приміщення, а також працюють на мінних полях. Їх мета - знайти небезпечний предмет, різниця лише в його класифікації.

Парфум і собачий нюх

Всупереч поширеній думці, кінологи можуть користуватися духами, але в міру - щоб не відбити нюх у собаки. Фахівці навчають тварин реагувати на певні запахи незалежно від умов. Наприклад, ховають наркотики в пакетах зі спеціями або маскують парфумерією, щоб собака знайшла речовину, не відволікаючись на інші аромати.

Вірність вчителю

Собака не може працювати з різними кінологами - "господар" у неї тільки один. Звичайно, фахівця можуть замінити, якщо він хворіє, йде у відпустку або звільняється, але чи зможе подружитися тварина з іншою людиною - велике питання.

Вас також можуть зацікавити новини:

Вас также могут заинтересовать новости: