Міжнародний день лівші / pixabay.com

День лівші присвячений 15% людей у світі, у яких ліва рука домінує над правою. Лівшів вважають творчими і талановитими особистостями, які вміють нестандартно мислити.

Свято присвячене людям, які переважно користуються лівою рукою. Існує два варіанти історії свята. Перший - дату затвердив у 1976 році Інтернаціональний Союз Лівшів. За другою версією, ініціатива виходила у 1992 році від Британського Клубу Лівшів.

Міжнародний день лівшів - історія і суть свята

День лівшів був створений для того, щоб привернути увагу громадськості до проблем людей. Виробники товарів, дизайнери одягу і великі торгові компанії повинні враховувати потреби тих, хто активно користується лівою, а не правою рукою. У Великобританії, наприклад, активно борються з традицією переучувати дітей-лівшів. Клуб лівшів вважає, що, якщо дитина пише лівою рукою, то виправляти змушувати його писати правою не можна.

Відео дня

Особливості лівшів - чим вони відрізняються від правшів

Чим лівші відрізняються від правшів / pixabay.com

Лівша - це, як ми вже говорили, людина, яка переважно користується лівою рукою. При цьому, виключно за письмом визначати це не варто - Чарлі Чаплін, наприклад, на скрипці грав лівою рукою, а писав правою. Лівші не тільки пишуть, а й виконують всі побутові потреби лівою рукою.

Основні відмінні характеристики лівшів:

  • права півкуля розвинена більша, ніж ліва - у правшів все навпаки;
  • лівшам притаманні емоційність, інтуїція, творче мислення, вразливість і різка зміна настрою; правші, навпаки - логічні, раціональні, мають схильність до точних наук;
  • у складних обставинах лівші знаходять оригінальний і нестандартний метод вирішення проблеми, в той час, як правші діють оперативно і організовано.

Який відсоток лівшів у світі - статистика

Вчені стверджують, що лівшів на земній кулі всього 15%. Тобто, кожен сьомий житель. Ліворукість передається у спадок і, якщо обидва батьки - лівші, то дитина буде такою ж з імовірністю 25%. Іноді ліворукість може розвиватися всередині утроби матері або внаслідок травми правої руки.

Знамениті лівші - список селебріті та цікаві факти

Цікаві факти про лівшів / pixabay.com

Серед відомих особистостей, які були ліворукими, можна виділити Чарлі Чапліна, Наполеона Бонапарта, Вінстона Черчілля, Рональда Рейгана, Альберта Ейнштейна, Ісаака Ньютона, Леонардо Да Вінчі, Пабло Пікассо, Мерилін Монро, Джима Керрі, Анджеліну Джолі, Мілу Йовович, Моргана Фрімена, Кіану Рівза та інших.

Цікаві факти про лівшів:

  • ліворуким людям складніше застебнути блискавку на брюках або гудзики на сорочці;
  • так само їм важко перевести стрілки - лівші потрібно повернути циферблат догори дригом;
  • у багатьох мовах слово "лівий" означає "нечесний", "неправдивий", "фальшивий";
  • на середньовічних судах, коли шукали відьом серед молодих жінок, звертали увагу на їхню поведінку - якщо виявлялося, що відьма чіпала худобу лівою рукою або обходила будинок праворуч (а він горів після), то вина дівчини була доведена моментально;
  • шанс народити дитину-лівшу у жінок після 40 років вище, ніж у жінок молодшого віку.

Раніше ми публікували новий календар свят 2024 - коли відзначатимемо Різдво та Покрову.

Вас також можуть зацікавити новини: