У цей день світ відзначає Свято Весни і Праці / Фото УНІАН

Яке свято 1 травня 2020

У цей день світ відзначає День глобальної любові, Свято Весни і Праці, День міжнародної солідарності трудящих, День народження поштової марки, Міжнародний день партизанського садівництва і Міжнародний день туби.

Читайте такожТравневі свята: цього тижня на українців чекають довгі вихідніВ Канаді святкують День ховраха, у Франції - День конвалії, в Естонії - День весни, у США - День спасіння носорогів, День коучингу керівників, День права, День парфе з шоколадом, Фестиваль папугу, у Казахстані - День єдності народів Казахстану, в Німеччині - Травневий свято, на Гавайських островах - Свято гавайських танців, в Ірландії - Кельтське свято початку літа, або Белтайн, на Маршаллових островах - День Конституції, у Латвії - День скликання установчих зборів.

Пам'ятні дати 1 травня, річниці та події

У 1682 році Людовик XIV урочисто відкрив Паризьку Обсерваторію.

Відео дня

У 1699 році П'єр ле Мойн заснував першу колонію європейців в долині річки Міссісіпі.

У 1753 році була опублікована робота «Species Plantarum» (Види рослин) К. Ліннея. Ця дата прийнята за вихідний пункт ботанічної номенклатури.

У 1786 році у Відні з успіхом пройшла прем'єра опери Вольфганга Амадея Моцарта «Одруження Фігаро».

В 1840 році в Англії з'явилися у продажу перші в світі поштові марки: чорна однопенсова («Чорний пенні») і синя двухпенсова з профілем королеви Вікторії.

У 1851 році В Лондоні, в Кришталевому палаці, відбулося відкриття першої Всесвітньої виставки, присвяченої досягненням техніки і культури.

У 1884 році в Чикаго було розпочато будівництво 10-поверхового будинку — першого хмарочоса.

false

У 1885 році запалилися перші в Оттаві електричні ліхтарі.

У 1886 році 1 травня анархічні організації США і Канади влаштували ряд мітингів і демонстрацій. У пам'ять про це і страчених монархістів Паризький конгрес II Інтернаціоналу оголосив 1 травня Днем солідарності робітників усього світу і запропонував щорічно відзначати його демонстраціями із соціальними вимогами.

У 1890 році вперше пройшов міжнародний першотравневе свято в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії та інших країнах Європи.

У 1899 році вперше в продажу з'явився аспірин.

У 1912 році Е. В. Роу на аероплані «Авро» тип Е здійснив перший політ на аероплані з повністю закритою пілотською кабіною.

У 1926 році авіакомпанія «Deutsche Luft Hansa» виконала перший у світі нічний регулярний пасажирський рейс Берлін-Кенігсберг на літаку «Junkers G-24».

В 1930 році було опубліковано ім'я відкритої 18 лютого дев'ятої планети Сонячної системи - Плутон.

В 1933 році було встановлено телефонний зв'язок між Британією та Індією.

У 1935 році був випущений перший срібний канадський долар.

Ілюстрація REUTERS

В 1948 році було проголошено створення КНДР.

У 1950 році в Китайській Народній Республіці заборонені полігамія, дітовбивство і шлюби в дитячому віці.

У 1951 році в Мюнхені почало мовлення на країни Східної Європи «Радіо «Свобода», що фінансується конгресом США.

У 2003 році в Монголії почалася приватизація землі. Згідно з прийнятим парламентом законом країни, кожна монгольська сім'я, що проживає в місті, може отримати безкоштовно 0,07 га землі.

У 2004 році Угорщина, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія і Естонія увійшли до складу Європейського Союзу. Це розширення — найбільша в історії ЄС.

У 2009 році в Швеції були легалізовані одностатеві шлюби.

Яке сьогодні церковне свято

Читайте такожПравославні свята явились в місті у 2020: церковний календар на місяцьПравославна церква 1 травня вшановує пам'ять святителя Косьми Халкідонського, сповідника, єпископа. Інші назви свята: «Кузьма», «Косьма», «День святого Кузьми», «Кузьмін день», «Огородник». День називали Огородником, тому що Косьми вважають покровителем посівів і городів. Але також звертали увагу і на зозулю, яка починала лишитися в лісі. Якщо в цей день намочити волосся дощовою водою, то вони будуть рости пишними як весняна трава. Народжені 1 травня - хороші городники. Вони мають незримою силою.

Що сьогодні не можна робити

Чоловікам не можна з'являтися на городі - якщо вони посадять рослина, то воно не дасть плодів. Слід збирати лікувальні трави, але не можна, щоб хтось знав про те, куди ви за ними пішли. Все, що потрібно зробити таємно і в самоті. Чужий може забрати цілющі властивості рослин, і вони можуть заподіяти шкоду людині.

Прикмети на 1 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- тепло - наприкінці місяця буде холодно, і навпаки;

- дощ – до багатого врожаю;

- зацвіла фіалка - сій моркву і петрушку;

- чути зозулю – пора сіяти льон;

- гуси починають полоскатися у воді - буде тепло.

1 травня іменини

Іменини у Віктора, Косьми, Василя, Юхима, Михайла, Тамари та Івана.