День українських миротворців 2023 / wikipedia.org

День українських миротворців щорічно відзначають 15 липня. Це офіційне свято учасників миротворчих організацій, яке Верховна Рада заснувала в 2013 році на офіційному рівні. Миротворці надають неоціненну допомогу для нашої країни під час війни з Росією. 

Мета цього дня, як значиться в указі Верховної Ради - визнання "мужності і доблесті, зразкового виконання службових обов'язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій ООН, ОБСЄ і НАТО і забезпечення збереження пам'яті славних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов'язків у складі миротворчого контингенту і миротворчого персоналу".

День українських миротворців - історія та значення свята

Дата цього свята обрана невипадково - 15 липня 1992 року на прохання Генерального секретаря ООН Україна взяла участь у миротворчій операції в Боснії. Власне, так і почалася історія участі українського миротворчого контингенту в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Відео дня

Відтоді близько 45 тисяч військовослужбовців Збройних сил України взяли участь у понад 27 міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки в різних регіонах планети, 55 військових загинули.

21 травня 2013 року, щоб відзначити внесок та значення національного миротворчого контингенту України у підтримання безпеки у світі та вшанувати пам'ять героїв, які загинули під час виконання обов'язків, Верховна Рада України встановила професійне свято українських миротворців. 

Привітання з Днем миротворця

З Днем українських миротворців! Їх знають та пам’ятають по всьому світу, де вони рятували людські життя, запобігали масовим злочинам, створювали основи для побудови миру. Балкани, Африка, Близький схід… Наші миротворці заслужено набули слави справедливих воїнів. Коли російський агресор вторгся на нашу землю, українські воїни-миротворці стали на її захист. Вони проявляють героїзм на суходолі, успішно протистоять ворогу у повітряних боях, показують світу нескореність та справжній дух Українського народу. Низький уклін всім, хто брав участь у миротворчих операціях, й особливо тим, хто сьогодні в "гарячих точках" нашої передової зупиняє окупантів, наближає мир, спокій та перемогу України. Слава українським миротворцям!

***

Щирі вітання із Днем українських миротворців! Ваша робота - вкрай важлива для збереження миру на нашій планеті. Беручи участь у миротворчій діяльності в усьому світі, українські "блакитні шоломи" стали невід'ємною складовою миротворчих сил ООН. У ваше свято бажаю вам міцного здоров'я, успішного виконання миротворчих місій та щасливого повернення додому!

***

Віддаємо шану відданості та жертовності військовослужбовців, які несуть таку нелегку, проте дуже важливу службу по всьому світу, виконуючи благородну місію та захищаючи життя людей. Схиляємо голови перед героями, які віддали своє життя під час миротворчих операцій. Висловлюємо слова безмежної вдячності, вам, українські миротворці, за відвагу, героїзм й неоціненний вклад у забезпечення миру та безпеки у світі. Зі святом!

***

Миротворці завжди в епіцентрі подій і завжди приходять на допомогу тим, хто її потребує. З глибокою вдячністю жителі багатьох континентів пам’ятають сміливість, мужність та професіоналізм наших українських миротворців. Велика подяка вам за відвагу та героїзм! Міцного здоров’я, легкої служби, незгасаючої віри у світле майбутнє та успіхів у важливій справі, покладеній на українських миротворців.

***

З Днем миротворця - картинки

 З Днем миротворця / листівки УНІАН
З Днем миротворця - картинки / УНІАН
Привітання з Днем миротворця / листівки УНІАН
З Днем миротворця - картинки / УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: