Всесвітній день української хустки 2023 / фото УНІАН

7 грудня відзначають Всесвітній день української хустки - потужного оберега в усі часи та всіх поколінь. Свято з'явилося зовсім недавно, але вже стало дуже популярним. Як воно з'явилося, як його відзначають і красиві листівки до цього дня - у нашому матеріалі.

Про День української хустки - історія свята

День української хустки почали відзначати з ініціативи групи громадських діячів, акторок та успішних жінок України. 7 грудня 2019 року вінницькі активістки розпочали святкування дня, присвяченого українській хустці. Започаткували свято, щоб об'єднати жінок різних професій, віку та національності задля збереження українських традицій. Адже здавна в українських родинах оберегом, символом любові та злагоди слугувала саме хустка, хустка.

За старих часів дівчата і жінки носили хустку протягом усього року. При цьому вона була обов'язковим головним убором заміжньої жінки. Хустка була ознакою соціального стану жінки: молоді жінки носили білі або яскраві хустки, старші жінки - темні, вдови - чорні. Хустка також говорила про рівень достатку сім'ї: заможні жінки вкривали голову хустками з дорогих тканин, бідні - з дешевших.

Відео дня

День української хустки - традиції свята

Хоча це свято досить молоде, але вже обросло традиціями. Наприклад, став дуже популярним у День української хустки флешмоб - "Зроби фото з хусткою". Суть його полягає в тому, щоб вдягнути хустку, сфотографуватися в ній, після чого викласти світлину в соціальних мережах із тематичними хештегами. У флешмобі беруть участь українки з усього світу - викладають фото в бабусиних і прабабусиних хустках і фотографуються цілими сім'ями.

День української хустки - привітання в картинках

Картинки День української хустки / листівки УНІАН
7 грудня - Всесвітній день української хустки / листівки УНІАН
7 грудня - свято День української хустки / листівки УНІАН
Картинка День української хустки / листівки УНІАН
День української хустки - вітання / листівки УНІАН

Раніше ми розповідали, коли будуть вихідні в грудні 2023 та які будуть свята.

Вас також можуть зацікавити новини: