День жінок-мироносиць 2023 / УНІАН

День жінок-мироносиць вважається православним жіночим днем. Хто такі жінки-мироносиці, чому їх так шанують і з якими молитвами до них звертаються - в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, яке церковне свято 30 квітня відзначають християни.

Скільки було жінок-мироносиць, і хто це такі

Жінки-мироносиці - це жінки, які були свідками смерті Ісуса Христа. Після неї вони принесли миро (спеціальне ароматичне масло), щоб умастити тіло Спасителя пахощами. Тому жінок і назвали мироносиці, тобто, ті, що несуть миро.

Відео дня

Історія точно вказує на сімох жінок-мироносиць - Марію Магдалину, Марію Клеопову, Саломію, Іоанну, Марфу, Марію, Сусанну, але насправді їх було більше. Це були жінки різного віку, походження і достатку: наприклад, була серед них багата і знатна дружина домоправителя царя Ірода, і дружина простого рибалки Саломія. Об'єднувало їх одне - віра. Жінки довгий час йшли за Христом з міста в місто, де він проповідував, дбали про його нічліг і харчування і не відвернулися, коли Ісуса засудили на страту. Разом з Йосипом сміливі жінки поховали тіло Спасителя, а після не побоялися піти до його труни, де стояла варта.

На знак подяки за віру, вірність, милосердя та любов саме жінки-мироносиці першими дізналися про воскресіння Ісуса - коли вони прийшли до печери з труною, то побачили, що там нікого немає. Ангел, що сидів на камені, розповів їм благу звістку. 

Коли День жінок-мироносиць і його традиції

Свято жінок-мироносиць не має фіксованої дати - щороку воно відзначається в другу неділю після Великодня. У 2023 році цей день випадає на 30 квітня

Це свято вважається одним з найважливіших. У храмах проходять урочисті богослужіння, у Діви Марії просять здоров'я і благополуччя для жінок. Також практично в кожній церкві є ікона "Жінки-мироносиці біля Гробу Господнього", якій можна помолитися.  

Що не можна робити в День жінок-мироносиць

У православне свято славлять жінок і висловлюють їм подяку - за їхню працю, терпіння, турботу про інших і гармонію в родині. У цей день найстарша з жінок в домі вважається найголовнішою, а решта повинні її слухатися.

Традиційно в свято жінок-мироносиць жінки збираються в своєму колі, щоб поспілкуватися і пригостити один одного млинцями і яєчнею. Млинці символізують сонце, яєчня - відродження і продовження нового життя. Також в цей день прийнято просити вибачення один у одного за нанесені образи. 

У свято вважається великим гріхом:

  • ображати жінок, підвищувати голос на них і навіть суперечити їм;
  • лаятися і сперечатися;
  • пліткувати і злословити.

Також в цей день бажано відмовитися від будь-якої роботи. 

День жінок-мироносиць - молитва для жінок

Жінки-мироносиці вважаються молитовними покровительками жінок-християнок. Святих просять дати силу, щоб винести життєві випробування, допомоги в складних ситуаціях, навчитися жити в мирі з самим собою і пробачити гріхи. 

О, жони благословенні, мироносиці святі, мир Христовий в серцях своїх тримаєте! Пошановуємо відданість вашу, бо у Хреста Господнього безбоязно стояли. Ублажаємо і саме після в Бозі ревність вашу, котрою рухалися, до гробу з поспіхом миром помазати похованого Владику. Прославляємо чисту любов, що заради воскреслий Господь перше вам з’явився та радістю серця ваші наповнив. Шануємо і апостольські труди, що ними ж Христа воскреслого сміливо сповідуєте перед народами, вельможами й царями. Нині ж до вас з вірою і любов'ю прибігаємо і старанно просимо: ублагайте Всещедраго Життєдавця силою Хреста Його нам зміцнитися, в подвигах любові та самовідданості утвердитися, душевним і тілесним болістям нашим уздоровитися. Щоб засяяла й нам благодать Воскреслого Христа, Бога нашого, і щоб увійти в приготовлену Ним Світлицю Небесної слави, і де разом з вами сподобитися прославляти Тройцю Єдиносущну і Нероздільну на віки віків. Амінь.

О святі Марфо і Маріє та інші святі жінки-мироносиці! Умоліть Улюбленого вами Найсолодшого Iсуса, Який вас полюбив, Його ж ви визнали Христом, Сином Божим. Нехай дасть і нам, грішним рабам Божим (імена), гріхів прощення, у вірі праведній нелицемірне і тверде стояння. Оселіть в серцях наших дух страху Божого, смиренного на Бога уповання, терпіння і до ближніх милосердя. Визволіть нас молитвами вашими від спокус житейських, бід і напастей, щоб тихе і мирне життя тут проживши, з помислами непорочними та серцем чистим, предстали ми на тому Страшному суді, і добру відповідь на ньому давши, радості невимовної у Царстві Небесному сподобилися на віки віків. Амінь.

Вас також можуть зацікавити новини: