Година Землі 2021 / фото ua.depositphotos.com

Година Землі (англ. Earth Hour) - міжнародна екологічна акція, організована Всесвітнім фондом природи WWF. Щорічно вона проводиться в останню суботу березня або переноситься на передостанню, якщо збігається зі Страсною суботою.

Година Землі 2021 надасть можливість висловитись на підтримку природи. Ця глобальна акція відбудеться напередодні подій, під час яких світові лідери прийматимуть критично важливі рішення з питань природи, зміни клімату та сталого розвитку, встановлюючи курс для майбутнього людства, кажуть у фонді.

Історія виникнення акції Година Землі

Читайте такожБатьківська субота 2021: Як правильно поминати померлих і що не можна робитиНа початку 2000-их років Всесвітній фонд природи WWF шукав спосіб привернути увагу австралійців до екологічних проблем. Так було придумане Велике клацання, яке пізніше перейменували в Годину Землі. Вперше захід був організований Всесвітнім фондом природи Австралії та виданням The Sydney Morning Herald в 2007 році. У цей день близько 2 мільйонів австралійських будинків і підприємств вимкнули світло в будівлях на одну годину.

Відео дня

З кожним роком акція ставала все більш відомою. Сотні міст по всьому світу підтримали подію, а відомі пам'ятки відключали підсвічування своїх будівель на одну годину. В акції брали участь Емпайр-стейт-Білдінг, міст "Золоті ворота", римський Колізей, Біг-Бен, єгипетські піраміди, Собор Паризької Богоматері, Батьківщина-мати в Києві та багато інших.

Як і коли проходить акція

Година Землі 2021 як проходить / фото NASA

Акція проводиться з 20:30 до 21:30 за місцевим часом. Взяти участь в ній може будь-хто. Для цього в будинку відключають світло і електроприлади. У події беруть участь також пам'ятки і міські будівлі, які на годину відключають підсвічування. 

В Україні Година Землі 2021 присвячена старовіковим лісам. У суботу WWF-Україна відкриває національний збір голосів на підтримку найстаріших лісів України.

В Україні понад 50 міст брали участь в акції в різні роки. Також на честь свята проводяться велопробіги, флешмоби та інформаційні екологічні заходи. На сьогодні Година Землі є наймасовішою суспільною акцією в історії людства.

У Години Землі є багато критиків, які вважають акцію марною. Скептики заявляють, що відключення електрики на годину не зупиняє турбіни на електростанціях і навіть може викликати перепади напруги по всьому місту. У відповідь на критику Всесвітній фонд природи WWF відповідає, що метою акції є не економія електроенергії, а привернення уваги суспільства до екологічних проблем.

Вам також може бути цікаво: