Яке сьогодні свято 15 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 15 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Павла Фівейського, святого Пуда, учня апостола Павла, а також мучениць Василини та Анастасії. За старим стилем у свято сьогодні вшановують пам'ять преподобного Тита і мученика Полікарпа.

Народне свято 15 квітня наші предки присвячували торгівлі. Ця дата вважається дуже вдалою для ведення бізнесу, а виручки сьогодні можна отримати набагато більше, ніж зазвичай. Торговці цього дня влаштовували весняні ярмарки і продавали сільськогосподарський інвентар, літнє взуття та одяг, матеріали для будівництва.

Для селян у середині квітня починався важкий період, коли припаси на зиму з'їдені, а новий урожай ще не дозрів. Починався період безхліб'я.

Відео дня

Пасічники в день святого Пуда виносили пасіки і перевіряли, як бджоли пережили зиму. Оскільки вже зацвітали дерева і з'являлися перші квіти, для бджіл було багато нектару. Щоб був гарний урожай меду, вулики обприскували святою водою. Також за прикметою для міцного здоров'я сьогодні потрібно з'їсти ложку домашнього меду.

Жінки 15 квітня ходили до лісу чи поля, де збирали лікарські трави, деревні бруньки та коріння, а потім засушували на зиму. Вірили, що зібрані одразу після початку цвітіння рослини найкорисніші.

Чоловіки в це народне свято їздили закуповуватися на ринок, орали землю, займалися ремонтом і лагодженням городнього інвентарю. За народними звичаями у тямущого господаря всі предмети для ділянки мають бути підготовлені з весни.

15 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня за характером життєрадісні й оптимістичні, щирі, відкриті, легко довіряють людям. Вони дуже дорожать близькими і завжди готові їм допомогти. Однак зраду й обман не прощають, а образи запам'ятовують надовго.

15 квітня свято України / фото Pixabay

Що не можна робити 15 квітня

Поганою прикметою сьогоднішнього дня вважається спати на брудній або непраній постільній білизні.

Невдалий день для обрізки дерев, заготівлі живців, прищипування - рани на рослинах довго гоїтимуться.

Не варто цього дня занадто багато працювати, займатися важкою фізичною працею, перенапружуватися. Обов'язково приділіть час відпочинку, інакше можуть виникнути проблеми зі здоров'ям.

Не давайте нікому гроші в борг, інакше повернення боргу не дочекаєтеся.

Прикмети погоди 15 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо вже прилетіли ластівки, то більше морозів не буде.
  • На березі повністю розпустилося листя - через тиждень уже пора садити картоплю.
  • Якщо зацвіла вільха, то вже пора сіяти гречку.
  • Небо під час заходу сонця червоне - до дощу найближчими днями.
  • Дощ у другій половині дня віщує потепління.
  • Птахи купаються в калюжах - до спеки.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: