Яке сьогодні свято 18 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 18 січня за новим стилем вшановує єпископа Афанасія Великого. За старим стилем 18 січня відзначають Водохресний святвечір - переддень Водохрещі.

У народне свято 18 січня наступають найлютіші морози в році, які називають водохресними. Цей день вважався половиною зими. Селяни побоювалися низьких температур і заморозків, але водночас раділи, що половина важкого періоду вже позаду. У цей день з дому без необхідності не виходили, побоюючись хвороб і нечисті.

За старим стилем в це народне свято відзначали Водохресний святвечір, в який дотримувалися суворого посту. На цілий день відмовлялися від м'яса, молочних продуктів і яєць. Головна обрядова страва цього дня - голодна кутя на узварі. Вважалося, що кожен член сім'ї повинен з'їсти хоча б по ложці куті, і тоді сім'я цілий рік хворіти не буде.

Відео дня

На водохресний святвечір прийнято освячувати в церкві воду і забирати її додому, а також святити домашні колодязі. За народними віруваннями, водохресна вода має цілющі властивості і може знімати порчу.

У молоді тривав весільний період. У Київській Русі юнаки в другій половині січня ходили свататися до батьків коханої. В цілому свято 18 січня вважається вдалим для весілля - такий шлюб буде щасливим.

18 січня - вдалий день для магічних ритуалів. Ворожіння на Водохрещу можуть розкрити дівчині, хто буде її нареченим.

18 січня - знак Зодіаку

Народжені 18 січня люди за знаком Зодіаку - Козероги. Іменинники цього дня за характером відповідальні і працьовиті. Не бояться брати на себе відповідальність. Відрізняються спокійним і тихим характером, але і ображати себе не дозволять. Вони схильні приховувати особисте життя від малознайомих людей і не люблять пліткувати про себе. У народжених 18 січня людей вдома завжди затишно.

18 січня свято Україна / фото Jürgen / Pixabay

Що не можна робити 18 січня

У цей день не варто прибиратися в домі, займатися важкою фізичною працею, прати і сушити одяг.

Не варто згадувати старі образи і починати сварки з близькими, інакше в майбутньому відносини зіпсуються.

Освячену до хрещення воду не можна змішувати зі звичайною. Біля святої води не можна сваритися, кричати на інших людей, вимовляти образи і матюки.

Не давайте і не беріть гроші в борг, інакше в цьому році будете мати багато боргів.

Невдалий день для переїзду і новосілля - на новому місці буде багато проблем.

Увечері не можна гуляти далеко від будинків і населених пунктів, заходити вглиб лісу, ходити на річку. Високий ризик заблукати або зіткнутися з нечистю.

Прикмети погоди 18 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Півні співають раніше, ніж зазвичай - погода скоро різко зміниться.
  • Снігопад 18 січня - хороша прикмета, яка віщує великий урожай меду і горіхів в цьому році.
  • Безхмарне небо в цей день віщує ранню весну.
  • З дахів падають бурульки - скоро потеплішає.
  • Відлига 18 січня віщує непогоже і неврожайне літо.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: