Яке сьогодні свято 31 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 31 січня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика і затворника Микити Києво-Печерського, а також безсрібників Кіра, Іоанна, Афанасія, Євдокії і Феоктисти. За старим стилем 31 січня шанували грецького свято Афанасія Великого.

Покровитель цього дня Микита Печерський в народі вважався захисником від пожежі і блискавок. Йому молилися з проханням захистити житло від пожежі і попадання блискавки, а також просили його вилікувати очні хвороби і поліпшити зір. Це народне свято вважається вдалим для лікування хвороб очей.

У давні часи цей день вважався небезпечним через морозну і дуже непередбачувану погоду, сильні морози і потужні вітри. У свято 31 січня наші предки намагалися без необхідності не виходити з дому і не вирушати в далеку поїздку. Люди боялися заблукати або захворіти в дорозі.

Відео дня

У народне свято 31 січня люди намагалися не сваритися з чаклунами, відьмами та іншими людьми з магічними здібностями. Побоювалися, що в цей день вони можуть вдало накласти будь-який темний ритуал на кшталт пристріту або псування. Своїх недругів також намагалися не злити.

Селяни в останній день січня обходили льохи, комори і сараї, і дивилися, скільки припасів залишилося до кінця зими. Якщо запаси корму і соломи вже закінчувалися, то їздили на ринок за новими, а домашній худобі урізали норму корму.

31 січня - вдалий день для налагодження хороших відносин з сім'єю. Цю дату по можливості варто провести разом з рідними. Також дата щаслива для весілля. В українців у цей період тривав весільний сезон.

31 січня - знак Зодіаку

Народжені 31 січня люди за знаком Зодіаку - Водолії. Імениники 31 січня сміливі, самовіддані і незалежні. Дуже не люблять, коли ними командують. Мало розповідають про себе і приховують особисте життя. Народжені 31 січня люди рідко діляться своїми переживання і тривогами, оскільки не люблять, коли їх шкодують.

31 січня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 31 січня

Ця дата в народі вважається небезпечною через підвищення ризику сварок і конфліктів. У цей день люди часто лаються і згадують старі образи. Якщо не хочете посваритися з близькими, то не варто в цей день брати участь в конфліктах.

Без великої необхідності не варто виходити з дому і вирушати в поїздку.

Хрестити хлопчика в цей день - до проблем з його чоловічим здоров'ям в майбутньому.

Не найкращий день для переїзду. За прикметами, старі проблеми і хвороби переберуться на нове житло.

Не варто розповідати незнайомцям і малознайомим людям про свій дохід, великі покупки, підвищення на роботі, інакше заздрісники можуть обікрасти або зіпсувати репутацію.

Прикмети погоди 31 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на водоймах не видно льоду, то весна буде ранньою.
  • Відлига в цей день віщує дощове літо і поганий урожай картоплі.
  • Заметіль і хуртовина віщують пізню весну.
  • Ніч ясна - до сонячного і малосніжного лютого.
  • Дрова погано горять і шиплять - скоро потеплішає.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: