Коли День вчителя в Україні / фото ua.depositphotos.com

Щорічно в розпал навчального року відзначається День вчителя. Це професійне свято відзначається з великим розпалом, адже праця вчителя дуже важлива і складна. Саме педагоги навчають, виховують і прищеплюють моральні цінності дітям – майбутньому країни.

У День вчителя заведено вітати вчителів та інших працівників освіти, дякувати їм за роботу. Якщо ви вже давно закінчили школу – зателефонуйте в цей день колишньому класному керівнику і подякуйте за все.

Коли відзначається День вчителя

Професійне свято вчителів відзначається щорічно в першу неділю жовтня. При цьому вітати вчителів традиційно починають з п'ятниці. У 2021 День вчителя відзначається 3 жовтня. У вчителів також є міжнародне професійне свято. Всесвітній день вчителя щороку відзначається 5 вересня.

Відео дня

Історія і традиції Дня вчителя в Україні

Учитель – одна з найстаріших професій. Вона існує майже так само довго, як і людство. Перші школи з'явилися в IV тисячолітті до н. е. на Русі професія з'явилася після прийняття християнства, а широко поширилася за часів правління Ярослава Мудрого.

В Україні День вчителя офіційно був закріплений в 1980 році Президією Верховної Ради СРСР. В Україні це свято має особливу традицію. В останню п'ятницю перед святом у школах проводять "день самоврядування", коли уроки проводять самі діти. У День вчителя в школах проводять конкурси та концерти.

День вчителя – коментар експерта

Фіданян Олена Григорівна, директор Департаменту освіти і науки КМДА 

Українці – дуже відкриті і щирі люди. Професія вчителя була, є і буде перспективою і необхідною в Україні. Ніякі роботи не замінять живе спілкування, щирі емоції учителя. Те, в якому форматі буде навчання у майбутньому, залежить від нас. Але ніякі нові технології (у майбутньому) не зможуть витіснити людину. До прикладу, електронна книга ніколи не замінить живе шарудіння паперових сторінок.

Вам також може бути цікаво: