
Наприкінці цього тижня українці святкуватимуть найбільше християнське свято. Цьогоріч Великдень 2025 випадає на 20 квітня.
На честь такого важливого дня українці проводять генеральне прибирання, печуть традиційну випічку (паску), фарбують яйця і готують багато смачної їжі.
Віряни щороку ходять до храму, щоб бути присутніми на службі, освятити продукти і підготуватися до розговіння після великого посту. Напередодні самого свята вся родина збирається за столом, щоб відсвяткувати Воскресіння Христове.
УНІАН поговорив зі священиком Анатолієм Кулішем, щоб дізнатися, о котрій годині можна йти святити паску в Україні.
Коли потрібно святити паску
Виявилося, що через воєнний стан зараз немає єдиного часу, коли святити паску.
"Зараз час освячення продуктів різний у різних регіонах - усе залежить від тих умов, у яких живуть люди, зокрема, від того, чи є комендантська година, чи її немає. Ще до коронавірусу і повномасштабного вторгнення РФ в Україну традиційно на Великдень святкові кошики з продуктами освячували вночі після богослужіння", - пояснив священник.
Щодо того, о котрій годині починають святити паску, Анатолій зазначив, що в деяких регіонах продукти освячують ще в суботу ввечері. Однак це не означає, що їх того ж дня можна їсти. Освячені продукти споживати можна буде тільки після того, як настане Великдень, - тобто в неділю.
Варто зазначити, що багато храмів у своїх соцмережах діляться розкладом, коли в них буде служба і до скількох можна святити паску. Наприклад, у Михайлівському Золотоверхому соборі Православної Церкви України святити продукти можна:
- 19 квітня - з 16:00 до 23:00;
- 20 квітня - 6:00 до 15:00.
У зв'язку з цим точну інформацію краще заздалегідь дізнаватися у вашому храмі.

Анатолій Куліш закінчив Волинську духовну семінарію.
Зараз він священник, настоятель храму ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість" ПЦУ м. Кременчук. Крім того, Анатолій очолює ГО "Простір "Полум'я".