Коли в Україні відзначають День студента / ua.depositphotos.com

Коли відзначають День студента в Україні - 25 січня чи 17 листопада? Звідки взялися ці дві дати, чому одна з них - абсолютно не українська та коли українським студентам слід відзначати своє професійне свято - розповідаємо в матеріалі. 

Чому 25 січня - День студента

День студента 25 січня - це насправді російське свято. Саме цього дня 1755 року імператриця Єлизавета підписала указ "Про заснування Московського університету". Оскільки дата збігалася з днем пам'яті святої мучениці Татіани Римської, то Тетянин день став свого роду синонімом Днем студента.

Спочатку його святкували тільки в Москві, але 1850 року цар Микола I зробив його офіційним на території всієї імперії, а 2005 року за ним закріпили офіційний статус свята, яке називається "День російського студентства". Таким чином, до українського студентства воно жодного стосунку не має.

Відео дня

Коли в Україні День студента і його історія

17 листопада - День студента в Україні, у цю ж дату відзначають і Міжнародний день студента.

Історія цієї дати насправді сумна: її встановили на честь подій у Празі 1939 року. Тоді місто було окуповане фашистськими нацистами, але, незважаючи на це, викладачі та студенти вийшли на демонстрацію на честь річниці Чехословацької держави. Під час тих подій нацисти розстріляли лідерів чеської спілки студентства, понад тисячу осіб відправили в концтабір, дев'ятьох активістів - стратили без суду. Усі виші закрили до закінчення війни. На честь цих подій і щоб вшанувати пам'ять загиблих молодих людей, на Всесвітньому конгресі визнали 17 листопада Днем студентів (Днем пам'яті загублених життів чеських студентів). Згодом ця дата стала не тільки днем пам'яті, а й святом усіх учнів вишів. День студента в Україні офіційно заснували указом президента 1999 року.

Раніше ми розповідали, коли свята в Україні та вихідні дні в лютому 2024

Вас також можуть зацікавити новини: