Котячий Новий рік / depositphotos.com

2 січня кішки в усьому світі відзначають своє особисте свято - Котячий Новий рік. Якщо раптом ви забули привітати своїх котів 1 січня, то сьогодні - якраз той самий день. УНІАН розповість історію цього свята, як його відзначити та що подарувати кішці на Новий рік.

Раніше ми писали, коли наступає Китайський Новий рік 2023 та як його відзначити.  

Новий няв-рік у котів - історія свята

Новий няв-рік кішки почали святкувати не так давно. У 2016 році сімейна пара з США - Том і Рут Рой - придумали особливий день, коли кішки можуть нарівні з людьми відзначити свій Котячий Новий рік (Happy Mew Year for Cats Day). Навіщо? Тому що коти цього варті - і з нами погодиться кожен, у кого є кіт або кішка.

Відео дня

Котячий Новий рік - як відзначати

Котячий Новий рік / depositphotos.com

У день Нового няв-року пропонують в першу чергу приділити увагу безпеці "хвостиків" під час зимових свят. Коти відомі своєю любов'ю до новорічних ялинок, іграшок, гірлянд і ніколи не пропустять можливості "розібрати" ялинку. Тому потрібно стежити, щоб кішки не наковталися ялинкової мішури, не гризли дроти електричних гірлянд, не розбили і не поранилися скляними ялинковими іграшками, не наїлися якихось солодощів або бісквітів.

На Котячий Новий рік:

  • проведіть цілий день з котом - можете поспати з ним, він оцінить;
  • зробіть коту новорічний подарунок;
  • прикрасьте котячу миску - тільки не мішурою, ми вже про це говорили;
  • влаштуйте коту святкове застілля.

Можна, звичайно, закотити і святкову вечірку на Котячий Новий рік - запросити в гості інших котів. Хоча якщо у вас кіт, то краще запросити кішок, інакше може статися святкова бійка. Тому вирішуйте самі, наскільки хороша ця ідея.

Що подарувати коту на Новий рік - ідеї

Коти і кішки оцінять щось дуже смачне або деренчливе, але можуть залишитися байдужими до зимового комбінезону, нової переноски або туалету з балдахіном. Тому ось кілька ідей подарунків, які сподобаються "хвостикам":

Ласощі

Це може бути котячий корм, який обожнює ваш кіт або кішка. Або ж купіть спеціальні вітамінізовані ласощі з різними смаками - коти люблять їх до нестями.

Картонна коробка

Бюджетний варіант подарунка. Коти обожнюють коробки і не упускають нагоди забратися і посидіти в них або погризти. Можна коробку склеїти і з одного боку вирізати в ній двері - вийде тимчасовий будиночок для кота. 

Дряпка

Дряпка-стовпчик, кутова дряпка або дряпка з будиночком - котам до душі буде будь-яка. Головне, щоб було на чому зганяти стрес. Ну а вам головне, щоб дряпкою не було ваше улюблене крісло.

Іграшка

Дзвінкі м'ячики, дражнилки з пір'ям, мишки - це не просто іграшки, які подобаються котам. Такі розваги потрібні кішці для фізичного та інтелектуального розвитку, а ще для боротьби зі стресом і самотністю. Чим більше у кота буде іграшок - тим краще, але не забувайте їх чергувати, щоб вони не набридли всі відразу.

Лежак

Коти люблять спати на підвіконнях. Подаруйте своєму другові теплий лежак. Як варіант, можна подарувати коту на Новий рік гамак - закріпити його на батареї. Або ж є гамаки, які кріпляться до скла: це взагалі краса для кота - лежиш собі в гамаку і спостерігаєш за тим, що відбувається на вулиці.  

Цікаві факти про котів

Котячий Новий рік / depositphotos.com

Коти - дивовижні тварини, є багато цікавих фактів про кішок, ось деякі з них.

  • У світі живе понад 500 млн домашніх кішок, а Австралію називають "котячою країною" - тут кішка живе майже в кожному будинку.
  • Кішки сплять близько 18 годин на добу.
  • Малюнок на носі кожної кішки неповторний, як відбитки пальців у людини.
  • Кішки - правші, а як коти - лівші. 
  • Кішки відчувають настрій господарів, а третина власників думає, що кішки читають їхні думки.
  • У деяких країнах коти мають право на пенсію. Наприклад, в Австрії коту призначають допомогу за охорону складу з зерном. Пенсію видають натурпродуктом: м'ясом, молоком і бульйоном.
  • Найбагатша кішка в світі - на прізвисько Блекі, вона отримала у спадок від господаря 15 млн фунтів стерлінгів.
  • В Австралії і Великобританії вважають, що чорні кішки приносять удачу. Також вдалими називають тримастних кішок, в США їх називають "money cats" (грошові кішки).

Якщо у вас немає кота або кішки, привітайте з Котячим Новим роком бездомних тварин: погодуйте вуличну "бродяжку" або надайте посильну допомогу притулку для тварин. І, можливо, вже незабаром у вашому будинку з'явиться Новий член сім'ї. Повірте нам на слово-ви про це не пошкодуєте.

Вас також можуть зацікавити новини: