Яке сьогодні свято 23 травня / фото pixabay.com

23 травня православні віруючі відзначають церковне свято на честь Симона Кананіта, одного з дванадцяти апостолів. Він вважається покровителем шукачів скарбів і землеробів, а також захисником шлюбу. Шукачі пригод 23 травня вирушали на полювання за золотом.

Наші предки 23 травня не турбували землю, оскільки вважали, що вона в цю дату відпочиває. У цей день грунт не копали, не боронили і не встромляли в нього кілки. Якщо в цю дату потрібно було щось посіяти, то борозни викопували заздалегідь в попередній день.

За переконаннями наших предків, апостол Симон наділяє всі трави чудодійними властивостями. Дата 23 травня вважається дуже вдалою для збору лікарських рослин. Вірили, що зібрані трави захистять від будь-яких недуг, відлякають шкідників від хліва і відвадять від будинку нечисть. З цілющих квітів плели вінок і вішали його над вхідними дверима.

Відео дня

У Симонів день коней і кіз виганяли на випас. Вірили, що трава в цей день робить тварин міцними і витривалими, особливо якщо на ній є роса. А корів 23 травня годували квітами жовтого кольору, щоб у них молоко було жовтуватим і ароматним.

Дата 23 травня вважається дуже вдалою для ворожіння, привороту, передбачень майбутнього. Але варто пам'ятати, що церква ворожінь не схвалює.

Народжені 23 травня люди дуже відповідальні і далекоглядні, вміють продумувати детальні плани на майбутнє. Вони завжди знають, чого хочуть від життя і до чого прагнуть. Ці люди ерудовані і всебічно розвинені. Часто їхні думки випереджають час і вони відчувають себе незрозумілими.

Що не можна робити 23 травня

У цей день не можна копати, перекопувати, рити і боронити землю, а також залишати садові приналежності увіткненими в грунт. Також не варто пересаджувати рослини.

У цей день не варто робити великі покупки і витрачати багато грошей. Куплені речі вас навряд чи порадують і прослужать недовго.

Невдалий день для весілля і вінчання.

23 травня не можна зловживати алкоголем, а краще взагалі не пити спиртне.

Прикмети погоди 23 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Купчасті хмари пливуть по небу - до поліпшення погоди.
  • Якщо день вітряний і похмурий, то залишок травня буде таким же.
  • Птахи вночі затихли і не співають - до дощу.
  • З берези опадають сережки - пора закінчувати садити картоплю, інакше буде занадто пізно.
  • Якщо в день Симона пішов дощ, то літо буде дощовим.
  • Багато роси вранці на траві з'явилося - до багатого врожаю фруктів і ягід в цьому році.
  • Якщо 23 травня з'явилася веселка, то на пасіках буде хороший урожай меду.
  • Гроза в цей день обіцяє грозовий червень.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: