Яке сьогодні свято 7 травня / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Православна церква України 7 травня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Зедазнійського та його учнів. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мучеників Саву Стратилата та Євсевія.

Народне свято 7 травня українці присвячували посіву овочів та зернових культур, насамперед - вівса. За повір'ями, посіяні сьогодні рослини обов'язково дадуть багатий урожай.

Власники худоби у це народне свято виганяли тварин пастись у полі. Коней гнали скупатися у річці. Вірили, що підігріті весняним сонцем річкові води принесуть конячці міцне здоров'я.

Відео дня

Дата 7 травня давно вважається успішною для музикантів. У цю дату народ виходив у людні місця та грав на чому вмів. Вважалося, що гра на музичних інструментах допомагає прискорити настання літа.

Свято 7 травня добре для ворожіння. Увечері цієї дати дівчата збиралися вдома у найстаршої подруги і ворожили на суджених і долю. І хоч церква такі захоплення засуджує, у народі вони завжди були дуже популярними.

Загалом дата здавна вважається не дуже щасливою, як і весь початок травня. Торішні запаси продуктів та борошна добігали кінця або псувалися, а новий урожай ще не дозрів. У травні часто влаштовувалися ярмарки, де селяни купували сезонні овочі та зелень, щоб поповнити запаси. Також на ярмарках продавали одяг ручної роботи, літнє взуття та скатертини.

7 травня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня люблять комфорт, достаток та спокійне життя. Їм важко спілкуватися із істеричними, скандальними людьми. Погано переносять поневіряння та труднощі, але від проблем не втікають. Вміють грамотно розпоряджатися грошима.

7 травня свято Україна / фото Pixabay

Що не можна робити 7 травня

Якщо 7 травня пішов дощ, то не можна нічого сіяти на городі, інакше влітку буде багато бур'янів.

У цей день не можна ловити рибу, оскільки у неї триває сезон нересту. 

Не варто сумувати, плакати, ображатися на близьких і занурюватися в конфлікти 7 травня, інакше такий настрій затягнеться надовго.

Не впускайте непрошених гостей в будинок сьогодні, інакше вони принесуть біду в дім.

Невдалий день для фінансових справ, різних угод і грошових вкладень.

Поганою прикметою вважається готувати і їсти страви з житнього борошна 7 травня.

Прикмети погоди 7 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Сонце весь день ховається за хмарами - до грозового травня.
  • Якщо з'явилися крилаті мурахи, то скоро прийде спека.
  • Вночі зірок не видно - до дощу.
  • Зоря жовтого кольору ввечері - до сухої погоди.
  • Багато комарів ввечері з'явилося - до хорошого врожаю зернових в цьому році.
  • Якщо птахи в'ють гнізда в тіні, то літо буде дуже спекотним.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: