Яке сьогодні свято 9 грудня / фото УНІАН

Православна церква України 9 грудня за новим стилем відзначає зачаття Пресвятої Богородиці. У цю дату престарілі батьки Діви Марії Анна та Іоаким від ангела дізналися, що у них буде дитина. Вони були дуже щасливі, оскільки вже не сподівалися завагітніти.

За старим стилем 9 грудня відзначають річницю освячення храму Георгія Побідоносця в Києві. Цю дату наші предки назвали Юр'євим днем, оскільки ім'я Юрій походить від імені Георгій. Георгія Побідоносця шанують як захисника християнської віри, покровителя хліборобів, заступника домашніх тварин.

У це народне свято було прийнято роздавати всі борги і виконувати старі обіцянки. Вважалося, що якщо до Юр'єва дня не повернути позичене, то потім людина весь рік буде ходити в боржниках. 

Відео дня

У Юр'єв день було прийнято відвідувати молебен перед відправленням в далеку дорогу або перед плаванням. На молебні просили у Бога благополучно пройти майбутній шлях.

В народне свято 9 грудня власники худоби молилися про здоров'я і благополуччя тварин, щоб ті успішно пережили зиму. Для здоров'я худоби в корито кришили домашнє печиво.

День вважається дуже вдалим для прибирання, ремонту, утеплення вікон і стін. Вважається, що зроблений 9 грудня ремонт прослужить дуже довго.

Також свято 9 грудня вважається вдалим для охочих завагітніти. Пара, яка хоче народити малюка, має помолитися святим Йоакимі та Ганні. Вважається, що молитва батькам Богородиці може допомогти навіть при багаторічномуу безплідді, адже й у них дочка народилася пізно.

9 грудня - знак Зодіаку

Народжена 9 грудня людина за знаком Зодіаку - Стрілець. За характером іменинники цього дня запальні та емоційні. Легко ображаються і надовго запам'ятовують образи. Їм уготована нелегка доля з багатьма труднощами. Вони мають життєву мудрість і дають хороші поради.

Свято 9 грудня Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 9 грудня

9 грудня вовки стають злими і не бояться людей, тому в цей день намагалися без потреби не ходити в ліс.

Не можна стрибати на льоду і кататися на ньому, оскільки лід в Юрієвий день стає тонким.

Уникайте будь-яких сварок із близькими 9 грудня, інакше стосунки зіпсуються назавжди.

Вагітним у цей день краще не працювати і не займатися тяжкою фізичною працею, інакше пологи не будуть легкими.

Прикмети погоди 9 грудня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Північний вітер дме - до заморозків.
  • Іній сьогодні віщує хороший урожай в наступному році.
  • Якщо день холодний, то вся зима буде морозною.
  • Багато снігу випало - до травня все розтане.
  • Сосни линяють - до потепління і танення снігу.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: