Коли Єврейський Великдень у 2022 році / depositphotos.com

Євреї відзначають Великдень за своїм календарем. Перший місяць називається Нісан, він відповідає періоду березня-квітня в григоріанському календарі. Свято Песах починають відзначати на 14-й день протягом семи діб. Причому, на території Ізраїлю перший і останній дні - вихідні, а для єврейської діаспори в інших країнах святкування продовжують ще на добу.

УНІАН розповість, коли Великдень у євреїв 2022 і що потрібно робити в цей період.

Також ми підготували вітання на Песах 2022, які ви можете надіслати своїм знайомим.

Відео дня

Песах і Великдень - одне і теж чи ні?

Слово "песах" з івриту перекладається як "пройшов". У Біблії описаний період, коли євреї перебували в рабстві у єгиптян, а Фараон відмовився відпустити їх. За це отримав безліч покарань. Одне з найвідоміших - смерть немовлят в кожній родині, в тому числі це торкнулося правителя. Діти євреїв вижили, бо бог "пройшов" повз. Фараон жахнувся і відпустив євреїв, тому свято Песах відзначають на честь звільнення іудеїв від рабства.

Православна Пасха відзначається на честь Воскресіння Господнього і нічого спільного з єврейським святом не має. Хоча, згідно з переказами, саме в цю дату відбулася таємна вечеря - остання зустріч Ісуса з учнями. 

Єврейська Пасха - дата і правила вечері

Яким повинен бути вечеря на Песах / depositphotos.com

У 2022 році іудеї відзначають своє свято з 14 по 23 квітня. Увечері 14 числа сім'я збирається за столом, запрошуючи на вечерю (седер) всіх нужденних і тих, хто з якоїсь причини не може зустріти Песах зі своєю сім'єю. Євреї готують традиційні страви:

  • мацу - прісні хлібці;
  • харосет - суміш з тертих яблук, горіхів і фініків;
  • марор - пучок гіркої зелені;
  • зроа - смажена баранина на кісточці.

Кожне зі страв символізує щось своє. Наприклад, марор - біль єврейського народу за часів рабства, харосет - глину, з якої юдеї робили цеглу, а зроа - нагадування про жертвопринесення в єрусалимських храмах. Крім обов'язкових символічних страв, які, найчастіше, не їдять взагалі, євреї готують і знайомі ласощі - фаршировану рибу, наприклад.

Під час вечері євреї випивають чотири келихи вина - за кількістю обіцянок, даних Богом. П'ятий келих наливають, але залишають недоторканим - він призначений для пророка Еліяха. Також іудеї читають молитви і благословення, а в кінці вечері з'їдають по шматочку маци.

Наступні дні - вихідні, коли євреї відпочивають і продовжують благословляти Бога. В останній день Песаха юдеї читають уривок з Тори - розповідь про те, як Фараон погнався за юдеями, хоча обіцяв відпустити їх. Води Червоного моря розступилися перед втікачами, але зімкнулися перед правителем, і він не зміг наздогнати людей.

Песах - традиції заборони на дріжджі

Головна заборона іудейського свята - продукти, приготовані методом бродіння або на заквасці. Це стосується не тільки хліба, а й пива, а також будь-яких солодових напоїв. Хамец (квасні страви) взагалі не можна зберігати вдома, тому напередодні 14 квітня іудеї все це спалюють або віддають людям іншої віри.

Традиція ця виникла з тих часів, коли євреї рятувалися від рабства. Вони настільки поспішали втекти, що не дочекалися, поки дозріє тісто, тому в пустелі їм довелося харчуватися прісною мацою.

Обов'язкова умова для відзначення Песаха - ніякої роботи в перший і останній дні свята, а також абсолютно новий посуд для священної вечері.

Вас також можуть зацікавити новини: