Різдвяний піст 2022 у католиків / depositphotos.com

Слово "Адвент" виникло від латинського "adventus" - "пришестя". Це період, подібний до православного Різдвяного посту, але його відзначають католики та деякі протестанти. УНІАН розповість, коли починається піст 2022 у католиків, і які існують традиції.

Раніше ми складали детальний православний календар 2022 на листопад з переліком всіх найважливіших дат місяця.

Різдвяний піст 2022 у католицизмі - дата та особливості

Адвент триває традиційно - з 15 листопада по 24 грудня, а у протестантів - з 27 листопада по 24 грудня. Цей період необхідний, щоб підготуватися до важливого свята - Різдва Христового.

Відео дня

На відміну від православної віри, в католицизмі немає ніяких обмежень в харчуванні - рекомендується обмежити себе в споживанні їжі (до 1-2 разів на день) і відмовитися від м'ясних і молочних продуктів. Суворого посту віруючі дотримуються за бажанням. Більше значення надається їжі духовній, молитвам і богослужінням.

Протестанти взагалі не постяться по датах - вони роблять це тоді, коли самі вважають за потрібне. Наприклад, якщо віруючий розуміє, що у нього в житті настав важкий період або його здолала серйозна хвороба - може відмовитися від тієї чи іншої їжі. Віруючі вважають, що немає сенсу турбуватися про своє тіло, якщо душа не в порядку.

Скільки днів триває Адвент і що означає вінок Адвенту

Різдвяний піст у католиків і протестантів розділений на два етапи - в кожному по два тижні. Ця обставина безпосередньо відповідає на питання про те, чому 4 Адвенту, а не більше або менше:

  • з першої неділі по 16 грудня - приурочений до Другого Пришестя Христа;
  • з 17 по 24 грудня - підготовка до свята і спогади про Перше Пришестя Христа.

Головний символ свята - вінок Адвента. Він виглядає як вінок з ялинових гілок з чотирма свічками. Саме такий вінок християни вішають на двері або ставлять вдома, щоб перед ним молиться Господу.

Вважається, що кругла форма вінка - це символ єдності і циклічності життя, ялинкові гілки - знак надії, червона стрічка - Божа любов і кров, яку Ісус пролив за дітей своїх, а свічки - страждання і очікування приходу Месії.

Що роблять у перший Адвент та інші тижні

У Адвентському вінку присутні чотири свічки, кожна з яких символізує певний тиждень посту. Ці ж свічки вказують на найважливіші періоди, які зв'язані з Ісусом Христом і його діяльністю, тому в різні дні католики і протестанти запалюють різні свічки:

  • у першу неділю - "Свічку Пророка" - згадують про пророків, які розповіли людям про пришестя Христа;
  • у другу неділю - "Свічку Віфлеєма" - на згадку про місце, де Діва Марія народила сина;
  • у третю неділю - "Свічку Радості" - про пастухів, які першими дізналися про появу Господа на світ і зраділи цьому;
  • в четверту неділю - "Свічку Ангелів" - в дар ангелам, які з'явилися пастухам і сказали їм про народження Спасителя.

Ще одним важливим атрибутом Адвенту вважається Адвентский календар. Він може бути у формі картонного будиночка, мішечків, шкарпеток з кишеньками або інших святкових органайзерів. Сенс в тому, що в кожному відсіку такого календаря є солодощі і записка - наприклад, цитата з Біблії. Такі календарі можна дарувати дітям, щоб вони кожен день відкривали для себе істину Божу і з кожним кроком сильніше відчували наближення Різдва.

Що робити під час Адвенту не можна - заборони

Незважаючи на відсутність суворих заборон церкви, під час Адвенту все-таки не рекомендується:

  • влаштовувати галасливі застілля;
  • сваритися і лихословити;
  • ображаться і бажати зла кому-небудь;
  • вживати м'ясну і молочну продукцію;
  • переїдати і пити алкоголь;
  • вінчатися і виходити заміж.

Найкраще, що можуть зробити віруючі в цей період - готуватися до сповіді перед Богом і ставити перед собою високі духовні цілі, планомірно виконуючи все необхідне, щоб досягти їх.

Вас також можуть зацікавити новини: