Страсна п'ятниця у 2024 році, звичаї та заборони дня / ua.depositphotos.com

Страсна п'ятниця - день скорботи для християн. Саме в п'ятницю після довгих мук помер Спаситель, розіп'ятий на хресті. Які церковні служби проходять цього дня, як дотримуються посту і що вважається гріхом - розповідаємо в матеріалі.

Що таке Страсна п'ятниця

П'ятий день на Страсному тижні називають Страсна, або Велика п'ятниця. Що означає "Страсна п'ятниця"? Страсна п'ятниця - це, як уже говорили, день розп'яття Спасителя, який прийняв мученицьку смерть, щоб спокутувати гріхи людства.

Святе Письмо розповідає, що Ісуса до розп'яття засудив римський прокуратор Іудеї - Понтій Пілат - під тиском іудейських первосвящеників. Тоді розп'яття на хресті було найганебнішою стратою - до неї засуджували розбійників і вбивць. І, звісно, ця страта була найжорстокішою. Первосвященики хотіли зганьбити Спасителя, тому й присудили Його до неї.

Відео дня

Стратили Ісуса на горі Голгофі, куди він сам ніс свій хрест. Римські воїни запропонували йому чашу вина зі смирною, воно мало полегшити муки Христа. Але Ісус відмовився - він хотів випити чашу своїх страждань у свідомості.

Коли Ісуса розпинали, він молився за своїх мучителів: "Отче, прости їм, бо не відають, що творять".

У Євангеліє сказано, що в момент смерті Христа завіса в храмі, яка відокремлювала святу обитель (священне місце) храму від окремої обителі (місця, доступного всім людям), розірвалася на дві частини, зверху донизу. Це стало символом того, що відтепер немає поділу між Богом і людьми і доступ до Бога відкритий через смерть Ісуса Христа.

Назва дня - "Страсна п'ятниця" - походить від латинського слова "passio", що означає "страждання", і вказує на страждання Христа.

Коли Страсна п'ятниця 2024 року

У 2024 році Страсний тиждень триватиме з 29 квітня по 4 травня. П'ятниця Страсна випадає на 3 травня.

Церковна служба у Страсну п'ятницю і коли виносять Плащаницю

За церковною традицією у Велику п'ятницю в храмах відбуваються три основні служби: Утреня, Царські години і Велика Вечірня з малим повечір'ям.

На Утрені (у Великий четвер увечері) читають 12 євангельських уривків, які розповідають про страждання Спасителя. На Царських годинах - розповіді від кожного з чотирьох євангелістів, на Великій Вечірні - про події п'ятниці розповідається в Євангелії. У цей же час на середину храму виносять Плащаницю з вівтаря і співають особливий канон "Про розп'яття Господа".

Час виносу плащаниці в храм залежить від місцевих звичаїв і традицій, а також від розкладів служб, але зазвичай це відбувається ввечері в п'ятницю.

Плащаниця перебуває в центрі храму три неповних дні, символізуючи триденне перебування Господа в гробниці. Назад у вівтар Плащаницю вносять за кілька хвилин до хресного ходу на Великдень.

Страсна п'ятниця - що можна робити і чи можна їсти

День найкраще присвятити молитві, роздумам про власні гріхи та покаянню. Добре піти до храму, подати милостиню, зробити якусь добру справу.

Піст у Страсну п'ятницю - найсуворіший, цього дня тим, хто постує, слід повністю утриматися від їжі. Тим, кому складно витримати, дозволяється перекусити хлібом і водою або ж вгамувати голод сухоїдінням (овочами, фруктами, сухофруктами, горіхами) після виносу Плащаниці.

Раніше ми розповідали, які є правила в їжі для тих, хто поститься у Великий піст - календар харчування по днях тижня.

Страсна п'ятниця - заборони

Цього дня чимало заборон, порушення яких вважається гріхом.

Що не можна робити у Страсну п'ятницю:

  • жартувати та веселитися - розваги вважаються тяжким гріхом;
  • вживати їжу до виносу Плащаниці (заборона для тих, кому не протипоказані за здоров'ям такі обмеження);
  • працювати;
  • робити прибирання, займатися домашніми справами;
  • шити, вишивати, в'язати, рубати, пиляти, різати, вбивати залізні предмети в землю.

У Страсну п'ятницю забороняється проводити дні народження, весілля, ювілеї тощо. Обов'язково потрібно утриматися від заздрості, злоби, лихослів'я та скандалів.

Вас також можуть зацікавити новини: