Служба на Великдень / фото ua.depositphotos.com

Зовсім небагато часу залишилося до найбільшого свята християнства – Світлого Христового Воскресіння, або Великодня.

Читайте такожВеликдень 2021: коли та як правильно відзначати, що не можна робити у свято

Все ще триває суворий семитижневий Великий піст – період молитви, очищення душі й тіла. Він готує християн до гідної зустрічі Світлого Воскресіння Христового.

Відео дня

Саме святкування Світлого Христового Воскресіння традиційно розпочинається зі святкового богослужіння, яке проходить у ніч на Великдень. Радісне свято цьогоріч, як відомо, відзначається у неділю, 2 травня.

Яким є богослужіння на Великдень

Великоднє богослужіння особливо красиве та урочисте. Розпочинається воно незадовго до опівночі. Священнослужителі при цьому одягнені в світлі святкові шати, а в повітрі розливається спів церковного хору. Все це створює неймовірну святкову атмосферу.

Хресний хід, який здійснюють у великодню ніч, – це хід церкви назустріч воскреслому Спасителеві. Він відбувається навколо храму за безперервного дзвоніння.

Великоднє богослужіння 2021 - як буде відбуватися / фото УНІАН

Цієї ночі священнослужителі святять паски, крашанки, писанки та інші продукти, вживання яких було заборонено впродовж посту. Таким чином церква благословляє вірян знову їсти скоромні страви, тобто непісні наїдки.

Особливості служби на Великдень

Світле Христове Воскресіння парафіяни традиційно зустрічають у храмі. Однак пандемія коронавірусу внесла певні корективи не лише у побут українців, але і в їхнє духовне життя. Вже другий рік поспіль святкові богослужіння проводитимуться з урахуванням карантинних вимог. Також великодні служби будуть транслюватися онлайн.

Зокрема, не планується на Великдень 2021 року масових богослужінь. У більшості храмів святкові служби проходитимуть за зачиненими дверима або в присутності невеликої кількості вірян.

Вас також може зацікавити: