Вербна неділя 2023 / фото УНІАН

Вербна неділя - так в народі відзначають християнське свято Вхід Господній в Єрусалим. Це одне з головних великодніх свят, яке відзначається рівно за тиждень до Великодня. В Україні на Вербну неділю прийнято освячувати у церкві гілки верби з котиками.

Коли Вербна неділя 2023

Вербну неділю відзначають в шосту неділю Великого посту і останню неділю перед Великоднем. Великдень 2023 у православних віруючих настане 16 квітня, а Вербна неділя - 9 квітня.

У католиків Великдень відзначається 9 квітня, а Вербна неділя - 2 квітня.

Відео дня

Історія свята Вербна неділя

У цю дату відзначається Вхід Господній в Єрусалим - подія з життя Ісуса Христа, коли він верхи на віслюку в'їхав у священне місто. Жителі Єрусалиму зустрічали Ісуса вигуком "Осанна", а на його шляху кидали пальмові гілки. Зазвичай так урочисто зустрічали тільки царя.

Свято Вхід Господній в Єрусалим відзначається всіма християнами, а його символом є пальмова гілка. В Україні пальми не ростуть, тому їх замінила верба. Це дерево розквітає навесні одним з перших, а також наділяється цілющими властивостями.

Традиції та звичаї Вербної неділі

У Ранок Вербної неділі на вулиці всюди можна побачити людей з гілками квітучої верби. Віруючі відвідують богослужіння в храмі і освячують гілки верби. Гілочки несуть додому і ставлять у вазу - вони вважаються потужним оберегом від усього поганого. Їх залишають вдома, поки верба не засохне.

За традицією освяченими гілочками жартома злегка б'ють один одного, примовляючи:

Не я б'ю - верба б'є, за тиждень Великдень, недалечко червоне яєчко!

Також гілочками злегка ляскають хворих дітей. Християни вірять, що такий ритуал обов'язково допоможе дитині швидше одужати. А кілька "котиків" з гілки можна проковтнути, щоб горло ніколи не боліло.

Що не можна робити у Вербну неділю

У Вербну неділю не можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти, оскільки ще триває Великий піст 2023. Однак на честь свята дозволяється невелике послаблення - можна їсти рибу.

Також в цей день не варто займатися важкою фізичною працею, працювати на городі і в саду. Присвятіть свято відпочинку і богослужінню.

Вас також можуть зацікавити новини: