Церковне свято 10 жовтня / depositphotos.com

Саватій жив у XV столітті і спочатку подвизався в обителі Кирила Білозерського, але обтяжувався славою за подвиги і тому відправився на Валаам. Ще пізніше пішов на Соловецький острів разом з відлюдником Германом.

На острові життя відлюдників було важким, але вони терпіли все заради Христа. Через шість років Герман поїхав з острова, Саватій залишився один. Коли Господь дав йому знамення про швидку кончину, Святий поїхав з острова на тверду землю, сповідався, причастився Святих Тайн і помер на річці Визі в 1435 році.

Відео дня

На честь Саватія Соловецького сьогодні відзначається народне свято 10 жовтня - Саватій-пчельник.

Православне свято 10 жовтня - день пам'яті мученика Каллістрата

Каллістрат походив з Карфагена і був воїном за часів правління Діоклетіана. Батько його теж був воїном, служив при Понтії Пілаті, був свідком страждань Ісуса Христа. Тоді він увірував в нього і присвятив у свою віру сина.

Діоклетіан дізнався про те, що Карфаген вірує в християнство і піддав його страшним мукам. Він переносив страждання терпляче, тому вся дружина його також увірувала в силу Господа, за що їх теж мучили. Бачачи, що мученики залишаються неушкодженими, воїни Діоклетіана відрубали всім голови.

Прикмети 10 жовтня

Народні прикмети 10 жовтня / Фото REUTERS
  • ранній листопад - до теплої осені і сніжної зими;
  • галки і ворони кричать - до дощу;
  • грім на Саватія бджільника - до безсніжної, короткої і м'якої зими;
  • хмари пливуть у жовтні з півночі на південь - до сонячної погоди, з півдня на північ - до непогожої.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що в цей день категорично не можна працювати, інакше вся праця піде прахом. Також не варто сваритися, нецензурно висловлюватися і негативно мислити. Не беріть грошей в борг, інакше не зможете їх вчасно віддати.

Що можна робити 10 жовтня

Слов'яни здавна вважали, що 10 жовтня можна і потрібно займатися бджолами. В основному, вони готували вулика на зимовий період. Жінки пекли печиво з медом, але пригощати ним можна було тільки сім'ю - знайомим і сусідам давати не можна.

Вас также могут заинтересовать новости: