Церковне свято 13 червня / depositphotos.com

Мученик Єрмій жив в II столітті в Каппадокії і був відомий, як затятий шанувальник християнської віри. Цар, що правив у той час, влаштовував гоніння на християн, тому його чиновник одного разу схопив і Єрмія. Його змушували відректися від Христа, а отримавши відмову, стали жорстоко мучити. Ніякі тортури не заподіяли шкоди святому - він залишався живим. Тоді його намагалися отруїти, але і цей спосіб не умертвив християнина. Побачивши це, волхв, який давав отруту Єрмію, сам повірив у Христа, за що був страчений.

Після довгих мук і безуспішних спроб вбити православного, його повісили вниз головою і через три дні умертвили мечем. На честь пам'яті священномученика сьогодні відзначається народне свято 13 червня - Веремій Распрягальник.

Відео дня

Православне свято 13 червня - день пам'яті апостола Єрма і мученика Філософа

Вважається, що апостол Єрм (Єрма) був одним з сімдесяти найбільш шанованих апостолів. За переказами, він був єпископом у Філіппополі, де і помер у тяжких муках за Христову віру.

Мученик філософ був родом з Олександрії і жив в III столітті. У ті часи правління було в руках імператора Декія, який був цілеспрямованим гонителем християн. Язичники зловили філософа в юнацтві і хотіли змусити його відректися від своєї віри. Молодий чоловік відмовився, тоді його намагалися насильно схилити до гріха і позбавити невинності. На знак протесту мученик відкусив свого язика і кинув його в обличчя спокусниці.

Прикмети 13 червня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • погана погода в цей день - зима буде суворою;
  • павуки активно плетуть павутину - погода зміниться;
  • увечері 13 червня багато роси - завтрашній день виявиться спекотним;
  • погода в цей день ясна і тепла - до багатого врожаю.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки в цей день не запрягали коней і не їздили на них верхи - тих, хто порушить заборону, чекають неприємності в дорозі. З давніх-давен вважалося, що в цей день не варто переїжджати в нове місце проживання - до невдач. Православна церква вважає, що сьогодні потрібно зробити максимум, щоб не піддаватися апатії, страху і тужливим думкам, інакше вони оселяться в душі надовго.

Що можна робити 13 червня

У цю дату слов'яни намагалися задобрити Житнього Діда - духа полів, щоб забезпечити собі хороший урожай. Для цього вони викопували рів на полі, залишали там яйця, яблука і обезголовленого півня - така жертва гарантувала відсутність шкідників на городі. Господині в цей день починали висаджувати бобові, так як вірили, що на Веремія-бобовника настає сприятливий день. 

Вас також можуть зацікавити новини: