Церковне свято 15 Вересня / depositphotos.com

Феодот і Руфіна жили в Римі. Сім'я вела благочестиве життя, сповідувала християнство. Тому, коли в III столітті почалися гоніння на християн, Феодоту і Руфіні довелося приховувати свою віру. Незабаром язичники дізналися про це, доповіли імператору і за його наказом Феодота уклали в темницю. Руфіна пішла за ним, передчасно народила сина і померла слідом за чоловіком, віруючи в те, що Господь вбереже їх від страждань, забравши до себе раніше терміну. 

Новонародженого взяла до себе на виховання бездітна діва Аммія і назвала його Мамантом. Він також вірив у Спасителя, проповідуючи це іншим дітям. Правитель дізнався про це і намагався переконати хлопчика. Спочатку хитрістю і умовляннями, а потім - тортурами, але Мамант був непохитний. 

Господь послав до нього Ангела і наказав жити на горі на самоті. Там хлопчик провів багато часу, спілкуючись з дикими звірами, а не з ідолопоклонниками. Одного разу прийшли за ним воїни, відвели до імператора. Той намагався з'ясувати, як і чим Мамант приборкує звірів, а той говорив, що всі його вміння - це віра в Ісуса Христа. Загинув Мамант від удару тризубом, який наніс язичницький жрець.

Відео дня

На честь цього святого в миру досі відзначається народне свято 15 вересня - Мамонтий-овчарник.

Свято 15 вересня - день пам'яті праведного Іоанна Постника

Батьки Іоанна хотіли, щоб син був ремісником, але з самого дитинства хлопчик прагнув до подвижницького життя. Одного разу Константинопольський Патріарх дізнався про подвиги християнина і поставив його дияконом, а потім - постником, за довгі труди і страждання в ім'я Христа.

Коли патріарх помер, Іоанна обрали замість нього, але юнак не хотів приймати такого високого звання і надумав бігти. І зробив би це, якби не страшне видіння, яке дав йому Господь.

Ставши патріархом, Іоанн полюбив бідних, та так, що після його смерті залишилися від нього лише старі одежі. За своє життя здійснив багато подвигів і чудес, а помер у глибокій старості.

Прикмети 15 вересня

Прикмети погоди сьогодні / фото REUTERS
  • сонячний день - осінь буде теплою;
  • захід червоного кольору - скоро вдарять морози;
  • хмари низько - чекайте негоди.

Що сьогодні не можна робити

У цей день заборонено погано поводитися з тваринами, скаржитися на долю і здійснювати великі необдумані витрати.

Сни в цей день можуть бути важкими, але вони стають відображенням боротьби всередині вас.

Що можна робити 15 вересня

Ідеальний день, для того, щоб вибратися всією сім'єю на дачу і копати там картоплю. Крім того, сьогодні можна ходити в гості і приносити з собою страви з молочних продуктів.

Вас також можуть зацікавити новини: