Церковне свято 16 квітня / depositphotos.com

Микита Сповідник був родом з Кесарії, рано позбувся матері, виховувався бабусею. З дитинства йому вселяли страх перед Богом і благочестиві норми життя. Подорослішавши, Микита вступив на службу до церкви, а потім пішов у монастир. За свої подвиги і зразкове життя став настоятелем.

Але за часів іконоборчої єресі потерпав за віру - був поміщений в смердючу темницю, де харчувався гнилим хлібом і каламутною водою. Після зміни влади був звільнений і усамітнився поблизу Константинополя.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 16 квітня - Микита Водопол.

Православне свято 16 квітня - день святої мучениці Феодосії

Феодосія жила в епоху правління царя Діоклетіана, який влаштував гоніння на християн. Часто відвідувала полонених віруючих, допомагала їм і втішала їх. За відданість вірі і допомогу нужденним її теж схопили і ув'язнили в темницю. Там довго мучили і змушували зректися Христа. Отримавши відмову, кати стратили Феодосію мечем.

Прикмети 16 квітня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • ніч ясна - до сильних заморозків;
  • вітер з півночі - до проливних дощів;
  • спекотні дні і холодні ночі - погода буде сонячною.

Сон в ніч з 15 на 16 квітня, а також той, що приснився днем 16 числа - віщий.

Що сьогодні не можна робити

Слов'яни вірили, що в цю дату категорично не можна готувати перші страви. Причина проста - 16 квітня почитали Водяного, який таких частувань не любить. Найкраще - спекти картопляний або капустяний пиріг, піти на пікнік до річки і періодично кидати щось з їжі в воду, пригощаючи Водяного. Взагалі в цю дату суворо заборонено неакуратно поводитися з водою або шуміти біля джерел.

Що можна робити 16 квітня

У наших предків була традиція - рибалки приходили на водойми і виливали у воду масло - так просили Водяного про хороший улов. Господині пекли пироги і готували м'ясо, іноді відправляли чоловіків на риболовлю. Вранці 16 квітня можна вмитися відстояною водою, а залишки поставити під молоде дерево, залучаючи удачу і благополуччя в будинок.

Вас також можуть зацікавити новини: