Церковне свято 2 грудня / depositphotos.com

Авдій був домоправителем при ізраїльському царя. У той час, коли дружина правителя почала гнати всіх християн, Авдій вкрив їх у печерах, годував і закликав до молитви. Пізніше він був покликаний привести до себе пророка Іллю і просити його до царя. На відміну від всіх інших призваних, які стали гордовитими, Авдій виконав вказівку і залишив службу.

Церковне свято сьогодні - день пам'яті Варлаама Печерського

Батько Варлаама був першим боярином у київського князя Ізяслава і користувався великою повагою. Саме тому Варлаам ще юнаком мав можливість спілкуватися зі святими Антонієм і Феодосієм. Він довів свою відданість Господу, його перевіряли на вірність, а потім, переконавшись у чесності, постригли в ченці.

Варлаамов батько дізнався про це, прийшов в печеру, насильно одягнув сина в княжі одежі і відправив додому. Юнак тоді кинув шати в бруд і три дні нічого не їв. Батько злякався за сина і відпустив його назад. Незабаром Варлаам став ігуменом у Києво-Печерській Лаврі.

Відео дня

Прикмети 2 грудня

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com
  • ясний день сьогодні - скоро настануть морози, похмурий-чекати теплих днів;
  • сильний вітер весь день - зима буде сніжною і холодною;
  • багато снігу випало - наступного року буде хороший урожай;
  • скотина буцається - почнуться сильні хуртовини.

Що сьогодні не можна робити

У цей день ні в якому разі не можна викидати залишки їжі. Краще віддати їх тваринам або нужденним. Порушите заборону - будете голодувати весь рік. Згідно з повір'ями, 2 грудня нечиста сила особливо активна, тому з дому виходити не варто, щоб не стати жертвою темних сутностей.

Що можна робити 2 грудня

Наші предки вірили, що Авдей - покровитель сім'ї і роду. Саме тому його ще називали Радетелем. Слов'яни робили нескладний ритуал - стукали обухом сокири по віконних рам і дверних прорізів. Такий алгоритм дій повинен був захистити їх від лихого ока, пліток і різних витівок нечисті. Сьогодні можна помолитися святому за здоров'я і благополуччя для своїх рідних і близьких.

Вас также могут заинтересовать новости: